Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAVLE (5) IMA SPECIFIČAN POREMEĆAJ, ROĐEN JE U 36. NEDELJI, MAMA JE IMALA TROMBOFILIJU: Pomozimo mu da progovori

Da Pavle progovori! Budimo humani! Pomozimo Pavlu!

 Pomoć za Pavla Petkovića4.jpg Izvor: budi human

Pavle je dete iz treće blizanačke trudnoće završene u 36 GN tokom koje je majka bila na terapiji usled trombofilije. Po rođenju je smešten u inkubator. Usled pogoršanja opšteg stanja i suspektnog pneumotoraksa prevodi se u drugom danu života u OIN KDIB uz oksigenoterapiju putem maske. Počeo je da sedi sa 10 meseci dok je sa 20 meseci prohodao.

Ustanovljena je dijagnoza Specifični poremećaji razvoja govora i jezika (F 80.2 Disordo orations( receptivus i expressiva)).

Pavle uspostavlja kontakt pogledom. Primenom skale za procenu psihofiziološkog razvoja utvrđeno je odstupanje od razvojnih normi u nivou razvijenosti receptivnog i ekspresivnog govora uz prisustvo oskudne socijalne interakcije. Izgovara svega par reči.Ima pokazni gest a razumevanje je razvijeno za najjednostavnije verbalne naloge. Pohađa logopedske tretmane koji su dali rezultat u organizaciji ponašanja i poboljšanju komunikacije ali nisu dali značajne rezultate u razvoju ekspresivnog govora.

Kako bi Pavle progovorio neophodni su kontinuirani logopedski i defektološki tretmani kao i svakodnevno pohađanje vrtića radi socijalizacije I usvajanja adaptibilnih znanja i veština.

Sredstva su potrebna za specijalističke preglede, laboratorijske analize, lekove, vitamin, suplemente, kao i za logopedske i defektološke tretmane.

Da Pavle progovori! Budimo humani!

Pomozimo Pavlu!

 Pomoć za Pavla Petkovića3.jpg Izvor: budi human

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica