Trenutna epidemijska situacija sa koronom ocenjuje se kao nesigurna sa tendencijom blagog prelaska u nepovoljnu. Uskoro može doći do blagog zaravnjenja broja obolelih, što će trajati oko nedelju dana, ali onda sledi povratak đaka u škole i zaposlenih na posao, što znači da će postojati i veća šansa za zaražavanje i povećan broj inficiranih. To će doprineti da u septembru možemo imati novi talas obolevanja od korone. Prirodni proces zaražavanja ne možemo zaustaviti jer se nismo u dovoljnoj meri vakcinisali, smatra profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje korona.

Jedno od ključnih pitanja jeste da li će školska godina početi na uobičajen način, uprkos visokom broju obolelih od kovida. Naš sagovornik smatra da bi trebalo imati na umu da je obrazovni sistem prethodnih godina doživeo ozbiljan udarac jer zbog korone nije mogao normalno da funkcioniše.

"Odluku o tome kako će škole funkcionisati moramo da donesemo zajedno sa prosvetnim radnicima. Za desetak dana ćemo videti kakva je epidemijska situacija i možda ćemo, mi iz medicinskog dela kriznog štaba, predložiti da bude pomeren početak školske godine za sedam dana. I tih nedelju dana mnogo znači ako može da se izbegne udarni talas kovida. Ali trenutna situacija pokazuje da deca školskog uzrasta ne spadaju u kategoriju najzaraženijih i da školska godina može da počne normalno 1. septembra, uz poštovanje osnovnih mera. Posebno treba povesti računa o držanju fizičke distance između učenika u velikim gradovima. Treba razmišljati o tome da nije dobro da u jednom odeljenju sedi 30 učenika. Ako treba da se podele u dve grupe po 15, tako treba uraditi. Bitno je kontrolisati i to da deca koja imaju simptome poput povišene temperature, kijanja, kašljanja, ne dolaze u školu. Tu roditelji moraju da budu odgovorni i da takvo dete ne šalju u školu nekoliko dana", navodi dr Tiodorović.

(Yumama/Politika)