Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEČAKU JE 40 PETARDI EKSPLODIRALO U DŽEPU, DEVOJČICI SU JEDVA SPASLI ŠAKU: 7 posledica može nastati - upozoravaju lekari

Pogledajte koje su sve posledice upotrebe petardi i na šta lekari apeluju!

 Zašto su petarde opasne po decu Izvor: Shutterstock

Petarde mogu biti veoma opasne po decu, a tome svedoče i ozbiljne povrede dece, koje se u ovom periodu sve češće dešavaju.

Možda će vas zanimati

Jedan dečak zadobio je ozbiljne povrede kada mu je u džepu eksplodiralo 40 petardi, a ovakve situacije treba da budu upozorenje svima. "Dečak je imao 40 petardi u džepu, one su eksplodirale u džepu od pantalona. Došao je u jednom teškom stanju, opekotine u predelu nogu, u predelu genitalija. Jedan dečak je ubacio petardu u rezervoar s benzinom, pri tome je došlo do eksplozije, do vatre, on je zadobio vrlo teške opekotine, preko 50 procenata tela", ispričao je dr Đorđe Kravljanac o strašnim slučajevima koji su se dogodili.

Slična situacija desila se i jednoj devojčici iz Svilajnca pre nekoliko dana, kada joj je u ruci eksplodirala petarda. "Šaku smo uspeli da sačuvamo uz pomoć mikrohirurga sa Kliničkog centra. Najviše su bili oštećeni prsti. Uspelo je delimično da se sačuva, daleko je to od onoga što zovemo normalnom šakom", rekla je tim povodom doktorka Matija Lukač, šef odeljenja neonatalne hirurgije u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj.

Koje su posledice po dete koje mogu nastati zbog petardi?

  • opekotine na telu
  • otećenja vida i sluha
  • posekotine
  • amputacije, najčešće prstiju šake
  • povrede zuba i usana
  • udisanje otrovnih isparenja
  • stres

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica