Svake godine apeluje se na roditelje da ne daju deci petarde tokom praznika, jer mogu biti veoma opasne. Jednoj četrnaestogodišnjoj devojčici iz sela u blizini Svilajnca, u nedelju je eksplodirala petarda u ruci, nakon čega je zadobila ozbiljne povrede oka i šake.

Upravo tim povodom, dr Marija Lukač, šef odeljenja neonatalne hirurgije u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj, ispričala je da je devojčica dobro. "Šaku smo uspeli da sačuvamo uz pomoć mikrohirurga sa Kliničkog centra. Najviše su bili oštećeni prsti. Uspelo je delimično da se sačuva, daleko je to od onoga što zovemo normalnom šakom", objasnila je doktorka za RTS, naglasivši da će trajne posledice sigurno ostati.

Doktorka se osvrnula i na to koliko deca često koriste pirotehnička sredstva, koja mogu biti veoma opasna. Kada se dese nezgode, onda mogu nastati ozbiljni problemi. "Ako se desi, to pre svega izaziva ozbiljne povrede oka do gubitka vida, ozbiljne opekotine sa ožiljcima za ceo život i mutilantne povrede šaka, jedne ili obe šake, koje isto tako ostaju za ceo život. Mislim da roditelji treba da budu svesni da bilo koja petarda ili vatromet, ma koliko oni privlačno izgledali,  puni su pirotehničkih sredstava koji razvijaju visoku temperaturu i imaju veliku snagu", objašnjava doktorka Lukač. Prema statistici, najviše se povređuju tinejdžeri do 16 godina i deca od 5 do 9 godina.

"To su deca koja su apsolutno nesvesna šta se nalazi u tome. Milsim da i roditelji nisu dovoljno svesni kakvu opasnost unose u kuću, jer su to najčešće povrede koje nastaju u kućnim uslovima", objasnila je doktorka.

"Ako dvoje ili troj dece izgubi šaku, vid ili ima teške opekotine, to je mnogo i za porodicu i za dete", naglasila je doktorka Marija i rekla kako petarde nisu dobre ni za odrasle, takođe. 

izvor: yumama/rts