Mir Nazir, 38-godišnji bivši policajac iz Kabula u Avganistanu, suočio se sa najtežom odlukom u svom životu, odlukom od koje može srce da prepukne - prodaje ćerku za 420 dolara vlasniku jedne radnje u kojoj radi kao čuvar, a koji nema dece, kako bi mogao da prehrani ostatak svoje porodice, prenosi britanski "Sun".

"Radije bih umro nego da dođem u situaciju da prodam svoju rođenu ćerku", rekao je prvenstveno Nazir.

Ipak, da od zla uvek može gore i da u situaciji kada njegova porodica nema od čega da se prehrani i da živi, teška i slomljena srca doneo je odluku da svoju ćerku proda čoveku koga poznaje, uz mogućnost da je ponovo otkupi kada sakupi količinu novca za koju ju je i pordao, jer, kako ističe, ukoliko on umre, njegova porodica neće uspeti da preživi bez njega.

"Moja smrt ne bi spasila nikoga u mojoj porodici. Ko bi onda hranio moju drugu decu? Ovde se ne radi o izboru. Radi se o očaju. Dobio sam ponudu od vlasnika prodavnice, čoveka koga poznajem i koji nema dece", reako je Mir Nazir, otac devojčice koja je poslužila kao zalog i žrtveno jagnje kako bi njena porodica mogla da preživi.

On, takođe, naglašava da je morao da odbije prvobitnu ponudu od 20.000 avganistanske valute, već da je sada u pregovorima za 50.000 jer, kako ističe, ne može svoju ćerku da proda po tako niskoj ceni.

Nazir se nada da će njegova ćerka imati i bolju budućnost sa vlasnikom radnje u kojoj će moći da radi.

"Možda će imati bolju budućnost radeći u radnji nego da ostane sa mnom, a ta cena bi mogla spasiti moju porodicu", ističe nesrećni otac koji se, kao i milioni Avganistanaca koji pred najezdom Talibana nisu uspeli da pobegnu iz zemlje, suočava sa velikim siromaštvom, rubom egzistencije i glađu jer je situacija u zemlji sve gora i gora.

„Laknulo nam je što su rat i borbe okončani, ali svi se suočavamo sa novim neprijateljem - siromaštvom“, rekao je.

yumama/zena.blic