SZO upozorava da odvajanje novorođenih beba i deca od majki zbog sumnje na kovid ili kod dece kojima je potvrđen, dovodi do povećanog rizika smrtnosti.

Pandemija kovida-19 ozbiljno utiče na negu bolesne ili prerano rođene bebe, a mnoge su nepotrebno odvojene od majki i izložene riziku od smrti ili dugoročnim zdravstvenim problemima, upozorila je juče Svetska zdravstvena organizacija.

Dve nove studije, koje je citirala Svetska zdravstvena organizacija, objavile su da u porodilištima masovno ne dozvoljavaju majkama s potvrđenim ili sumnjivim korona-infekcijama kontakt s njihovom bebama, a gotovo četvrtina ispitanih majki izjavila je da im nije bilo dozvoljeno dojenje zbog sumnje u zarazu.

Bliski kontakt s majkom mogao bi spasiti više od 125.000 beba

Podsticanje na rani i vrlo bliski kontakt majke i novorođenčeta, moglo bi da spasi više od 125.000 života, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Lancet.

"Novorođena deca u celom svetu imaju "pravo na spasonosni kontakt s roditeljima, a to ne bi trebalo da im bude uskraćeno zbog pandemije kovida-19",  istakao je Anšu Banerje, stručnjak Svetske zdravstvene organizacije za zdravlje majki i novorođenčadi.

"Decenije napretka u smanjivanju smrtnosti dece biće ugrožena ako se nešto ne učini već sada", ustvrdio je Banerjee.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke i dalje dele sobu sa svojom novorođenom decom, doje i ostvaruju kontakt kožom - čak i kada se sumnja ili je potvrđen kovid-19.

Dve trećine medicinskih radnika bi odvojili majku od deteta

Međunarodno istraživanje sprovedeno među medicinskim sestrama i lekarima pokazalo je da je pandemija dovela do ograničenja kontakta novorođenčadi i roditelja, a dve trećine od 1.120 ispitanika rekli su da će odvojiti majku od deteta, ako im je test pozitivan ili im status nije jasan.

Više od 85 posto ispitanih navelo je da se boji za svoje zdravlje, a nedostatak lične zaštitne opreme, stres i bezbednost među glavnim su problemima. Istraživanje je pokazalo da su se u nekim bolnicama vitalni resursi, uključujući osoblje i zalihe kiseonika, premeštali s odeljenja za novorođenčad na odeljenja za kovid-19.

Pročitajte i:

Emocionalni razvoj: Zbog čega decu ne bi trebalo umirivati i tešiti hranom?

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)