Danas obeležavamo Međunarodni dan porodice, koji je ove godine u znaku jedne od najvećih javnozdravstvenih i društvenih kriza. Pandemija KOVID-19 u 2020. godini ukazala je na važnost ulaganja u socijalne politike koje štite najugroženije pojedince i porodice. Porodice su te koje nose najveći teret kriza, one štite svoje članove, brinu o deci koja su sprečena da idu u školu, dok se istovremeno nastavljaju radne obaveze.

Prema rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2011, u Republici Srbiji ima ukupno 2.125.772 porodica. Od toga 1.476.105 je porodica s decom, koje čine 69,4% od ukupnog broja porodica. Najzastupljenije su porodice s jednim detetom (51,8%), zatim slede porodice sa dvoje dece (40%), porodice sa troje (6,7%) i četvoro dece (1,1%), dok su porodice sa petoro i više dece najmanje zastupljene (0,4%). Prosečna porodica s decom u Republici Srbiji ima 1,6 dece.

"Danas, obeležavajući Međunarodni dan porodice, cilj nam je da podsetimo na vrednost porodičnog života kao najvažnijeg elementa socijalne solidarnosti i spokojnog društva. Porodica je osnova za razvoj svakog društva, a pred nama su danas i veliki izazovi, posebno u kontekstu posledica pandemije izazvane virusom korona. Naš cilj je da stovrimo negujuće okruženje zasnovano na porodičnim vrednostima, jer disfunkcionalni porodični sistem ne može izgraditi funkcionalno društvo. Očuvanje kako primarne tako i sekundarne porodice, kao nezamenjivog dela društva, ostaje naš prioritet, u skladu sa Agendom 2030, uz uvažavanje svih sloboda za svakog pojedinca, jer je porodica ostala oaza naše radosti, sreće, naše utočište i mesto odakle crpimo energiju za sve naše životne poduhvate", rekla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Dok se svet bori da odgovori na krizu COVID-19, postoji realna prilika da se preispita i transformiše način na koji funkcionišu naše ekonomije i društva kako bi se podstakla veća ravnopravnost. "Rodna ravnopravnost neće biti dostignuta bez veće jednakosti u porodicama. Znamo da pandemije različito utiču na žene i muškarce i da žene preuzimaju veći teret kod kuće u odnosu na muškarce. Toliko je porodica koje su pogođene ovim novim uslovima, i muškarci mogu igrati važnu ulogu u svojim domovima. Oni mogu preuzeti svoj deo obavljanja neplaćenih poslova i brige u domaćinstvu, i na taj način dati pozitivan primer svojoj deci", dodaje Džon Kenedi Mosoti, direktor Populacionog fonda UN (UNFPA) za Srbiju.

Kao nastavak aktivnosti na angažovanju muškaraca i dečaka u Srbiji, UNFPA je organizovao kampanju na društvenim mrežama pozivajući porodice da podele kako su se očevi snalazili tokom izolacije. Danas, na Međunarodni dan porodice, UNFPA je odabrao 10 najoriginalnijih fotografija, a rezultati su dostupni na https://bit.ly/3bwyRxh.