Karanfilić potiče iz Indonezije, a raste i na Madagaskaru, u Pakistanu, Vijetnamu, Indiji, Šri Lanki. Zimzeleno je drvo visoko do 12 metara, a sušenjem cvetnih palica dobijamo aromatičan začin.

Cvet se bere kad dosegne veličinu do dva centimetra.

- Istraživanja su pokazala kako ulje karanfilića ima oko 25 vrlo važnih sastojaka. Najzastupljeniji je i najvažniji fenolni spoj eugenol (76,8 posto), sledi beta-kariofilen (17,4 posto), alfa-humulen (2,1 posto) i eugenol acetat (1,2 posto). Obiluje eteričnim uljem, pa je stoga najkorisniji kada je kuvan, a ima uz to i vlakana i proteina. Moć je u specifičnim fenolnim spojevima kojih ima znatno više od bilo kojeg voća. Primena mu je u prehrambenoj industriji jer čuva hranu od truležnih procesa, pa je u dijetetici kod brojnih zdravstvenih smetnji - pojasnila je nutricionistica Olja Martinić.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.