Karanfilić potiče iz Indonezije, a raste i na Madagaskaru, u Pakistanu, Vijetnamu, Indiji, Šri Lanki. Zimzeleno je drvo visoko do 12 metara, a sušenjem cvetnih palica dobijamo aromatičan začin.
Cvet se bere kad dosegne veličinu do dva centimetra.
- Istraživanja su pokazala kako ulje karanfilića ima oko 25 vrlo važnih sastojaka. Najzastupljeniji je i najvažniji fenolni spoj eugenol (76,8 posto), sledi beta-kariofilen (17,4 posto), alfa-humulen (2,1 posto) i eugenol acetat (1,2 posto). Obiluje eteričnim uljem, pa je stoga najkorisniji kada je kuvan, a ima uz to i vlakana i proteina. Moć je u specifičnim fenolnim spojevima kojih ima znatno više od bilo kojeg voća. Primena mu je u prehrambenoj industriji jer čuva hranu od truležnih procesa, pa je u dijetetici kod brojnih zdravstvenih smetnji - pojasnila je nutricionistica Olja Martinić.
Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna