Bokvica ili trputac je jedna od najlekovitijih biljaka iz porodice treputnice, a postoje dve vrste - muška uskolisna i ženska širokolisna.

Za lečenje se najčešće koriste listovi, koji se beru dok biljka cveta i suše na hladnom i provetrenom mestu. Sa druge strane, koren može da se vadi tokom cele godine.

Bokvica sadrži supstancu poznatu kao alantoin, koja podstiče stvaranje novih ćelija. Novije studije ispituju i moguće delovanje na usporavanje rasta ćelija raka.

"Ublažava reakciju na ubod pčele, rane od zmijskih ugriza i opekotina od sunca, pa do bronhitisa, artritisa", kaže fitoaromaterapeut dr sc. Stribor Marković, magistar farmacije i medicinske biohemije i dodaje:

"I danas se koristi u sirupima za ublažavanje katara u disajnom sistemu, kod upala sluznice u ustima i upala grla, te u sredstvima za ublažavanje reakcije na ubode insekata i zarastanja manjih povreda kože".

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.