Sve vrste sireva su zdrave, naravno, ako se konzumiraju u određenim količinama. Kozji sir je posebno zdrav, što govore mnogi naučni radovi, te izdvajamo zašto je dobra ideja da jedete svež švapski sir svaki dan:

1. Metabolizam će se ubrzati

Vitamin B, koji se nalazi u ovoj vrsti sira u velikoj količini, normalizuje metabolizam. Vitamin B12 je dobar za mozak i pomaže telu da lakše apsorbuje gvožđe. Riboflavin transformiše ugljene hidrate u energiju, a pantotenska kiselina poboljšava metabolizam proteina, masti i aminokiselina.

2. Mišići će se oblikovati

Švapski sir sadrži protein kasein, koji se sporo probavlja i pomaže jačanju mišićne mase. Ovo je razlog zašto mnogi sportisti jedu ovaj sir pred spavanje. Aminokiseline dospevaju u krv i mišići dobijaju zdravu količinu nutrijenata iz njih.

Pored toga, švapski sir će vas zasititi i dati energiju. Takođe je dobar za vegetarijance koji konzumiraju mlečne proizvode, jer sadrži preporučenu dozu proteina.

3. Olakšaće vam gubitak kilograma

U studiji iz 2015. godine otkriveno je da švapski sir može da pomogne da izgubite težinu, čak i ako ne idete redovno na trening. Izučavane su 2 grupe ljudi: ljudi koji su imali višak kilograma, koji su jeli niskokaloričnu hranu i redovno jeli sir, bez ikakve fizičke aktivnosti i druga grupa ljudi koji su imali istu ishranu, ali i trennge.

Članovi obe eksperimentalne grupe su uspeli da izgube težinu. Dakle, ako sanjate o mršavljenju i nemate dovoljno vremena za teretanu, samo dodajte švapski sir u svoju ishranu.

4. Reproduktivno zdravlje kod žena će se poboljšati

Mlečni proizvodi, posebno švapski sir, su bogati proteinima, kalcijumom i vitaminom D. Redovno konzumiranje sira je odlično za zdravlje ženskih reproduktivnih organa jer pomaže stabilizaciji menstrualnog ciklusa i održava ravnotežu hormona. Redovno konzumiranje švapskog sira može čak i da smanji rizik od raka dojke. Šesnaestogodišnja studija je pokazala da je visok nivo vitamina D i kalcijuma kod žena pre menopauze, pomogao da se smanji rizik od razvoja raka dojke.

5. Kosti će biti jače

Značaj kalcijuma za organizam je nešto sa čime smo svi upoznati. Kalcijum je najznačajniji zajačanje i zdravlje naših kostiju i zuba. Pored toga, kalcijum koji dobijamo iz hrane se probavlja jednako dobro kao i kalcijum koji se dobija iz suplemenata. Švapski sir sadrži 28 odsto preporučene dnevne količine kalcijuma. Takođe ima pozitivan uticaj na metabolizam i debljinu koštanog tkiva.

Maksimalni efekat kalcijuma možete da dobijete ako počnete da konzumirate mlečne proizvode od detinjstva. Deca treba da jedu šapski sir kao i druge sireve. Jesti hranu bogatu kalcijumom tokom trudnoće smanjuje rizik od razvoja osteoporoze i stabilizuje nervni sistem.

6. Šećer u krvi će se regulisati

Švapski sir sadrži magnezijum koji održava nivo šećera u krvi normalnim. Vrlo je koristan za ljude koji imaju dijabetes tipa II, jer pomaže telu da se bori protiv bolesti i umanji njen uticaj. Ako jedete švapski sir svaki dan, morate da uzmete u obzir sadržaj masti: ne sme da ima više od 1,5 odsto masti. Ako ima više masti, trebalo bi da se uzdržite od svakodnevnog konzumiranja.

7. Štiti kardiovaskularni sistem

Osim normalizacije nivo šećera u krvi, magnezijum u svežem siru ima pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem. On kontroliše arterijski pritisak i sprečava pojavu krvnih ugrušaka.

200 grama svežeg švapskog sira telu obezbeđuje oko 30 odsto preporučene dnevne količine selena. Ovaj element je moćan antioksidant. Neutralizuje negativni efekat slobodnih radikala ištiti krvne sudove i srčano tkivo od oštećenja.

8. Smanjuje rizik od moždanog udara

Pored ostalih hranljivih materija, švapski sir sadrži kalijum. On održava ravnotežu vode u telu, smanjuje anksioznost i učestvuje u širenju nervnih impulsa. Redovna konzumacija kalijuma, smanjuje arterijski pritisak i, kao rezultat, rizik od moždanog udara.

Konzumiranje mlečnih proizvoda, uključujući švapski sir, sprečava nešto što se naziva metabolički sindrom, koji je povezan sa kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom.

Upozorenje:

Kao svaka namirnica i švapski sir ima neke kontraindikacije. On sadrži mnogo soli: pola šolje sadrži oko 400 mg natrijum hlorida, a preporučena dnevna količina je 1.500 mg. Ne treba da jedete mnogo švapskog sira ukoliko imate probleme sa bubrezima.

Takođe, ukoliko ste netolerantni na laktozu, treba da izbegavate ovaj sir.