Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bol u leđima može biti simptom i ovih bolesti

Bol u leđima ne mora da znači isključivo problem sa kičmom, nego može biti simptom nekih drugih, manje očiglednih bolesti.

  Izvor: Foto: Profimedia

Gotovo svi se suočavamo s bolovima u leđima, a pretpostavka je da mnogo bolovanja i odsustva s posla ima neke veze upravo s takvim bolovima.

Sami simptomi mogu biti raznoliki, od blage boli do oštre ili hronične boli u donjem delu leđa, a uzroci su često povezivani s manjkom telesne aktivnosti, viškom kilograma ili nepravilnim sedenjem.

Povezane vesti

Međutim, bol može biti i simptom manje očiglednih bolesti.

Bolesti i poremećaji urinarnog trakta

Bol u lumbalnom delu leđa jedan je od najočiglednijih simptoma upale bubrega i bešike, kao i upozorenje stvaranja kamenca u urinarnom traktu.

Endometrioza

Endometrioza je bolest koja nastaje pod uticajem ženskih polnih hormona, odnosno za njen su razvoj i progresiju odgovorni hormoni koji se ciklički luče tokom menstrualnih ciklusa i zato, kao što je već navedeno, zahvata žene reproduktivnog doba. Tegobe vezane uz endometriozu počinju u pubertetu, a prestaju nakon menopauze.

Tačan uzrok endometrioze nije poznat, postoji više teorija koje objašnjavaju razvoj te bolesti, a primećena je i nasledna sklonost. Endometrioza je benigna bolest. Šupljina materice obložena je sluznicom, koja se menja pod uticajem hormona tokom menstruacijskog ciklusa, a naziva se endometrij.

Endometrioza nastaje kada se delovi endometrija nalaze izvan matičnog organa – maternice. Najčešće se takvi delovi endometrija nalaze u gomili, na površini jajnika i drugih organa u karlici. U ređim slučajevima mogu se nalaziti duboko u tkivu karlice, u ligamentima i mišićima karlice. Izuzetno, mogu biti zahvaćeni drugi organi poput creva, mokraćnih puteva, pa čak i pluća.

Povezane vesti

Bolest sistema za varenje

Stručnjaci kažu da 75 odsto obolelih od čireva se žali na bolove u donjem delu leđa. I to nije sve jer se oboleli od upale pankreasa često žale na iste simptome.

Vežbanje

Nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do bolova u leđima, ali čak i naporno vežbanje, pogotovo nepravilno, može rezultirati istim posledicama. Upravo zbog toga treneri savetuju da prve odlaske u teretanu provedete izuzetno oprezno kako se ne biste povredili.

Onkološke bolesti

Tumori mogu pritisnuti živce što stvara snažnu bol. Zavisno od lokacije tumora (tanko ili debelo crevo, bešika, bubrezi ili materica) bol se može različito rasporediti. Što pre potražite medicinsku pomoć, pre možete otkloniti sumnju u teža obolenja.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica