Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od početka školske godine podneta čak 41 prijava protiv roditelja čija su deca pobegla sa časova

Najveći broj predmeta završi se osuđujućim presudama, a novčana kazna za roditelje je od 5.000 do 100.000 dinara.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja obavezao je škole da podnose prijave prekršajnim sudovima protiv roditelja čija deca neopravdano izostaju sa nastave. 

Od početka školske godine prekršajni sudovi u Srbiji podneli su čak 41 prijavu protiv roditelja čija su deca pobegla sa časova, te se od 1. septembra gotovo svakodnevno pišu prijave protiv roditelja učenika koji neopravdano izostaju iz škole.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se sa rigoroznom primenom zakona nastaviti i dalje, te da deca ubedljivo najviše beže sa časova u Pančevu.

Povezane vesti

Samo u prethodnoj godini prekršajnom sudu u Pančevu je podneto 88 zahteva roditelja/staratelja čiji osnovci ne pohađaju redovno nastavu.

Prema rečima nadležnih, ovakav pristup problemu urodiće plodom, jer će kazne sigurno promeniti odnos koji deca imaju prema školi. 

Najveći broj predmeta završi se osuđujućim presudama, a novčana kazna za roditelje je od 5.000 do 100.000 dinara.

Prema zakonskim odredbama, roditelji su dužni da u roku od 48 sati jave nastavniku zbog čega dete ne dolazi u školu, a u roku od osam dana da donesu i zvanično opravdanje za izostanke sa nastave. Ako to ne učine škola obaveštava nadležne u opštinskoj upravi, zatim sekretarijat gradske uprave, koji podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja, odnosno staratelja. Propisana kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 100.000 dinara.

Broj prijava protiv roditelja raste,  jer su uprave škola ažurnije, na šta ih motiviše i Zakon koji je predvideo kazne od 100.000 do milion dinara, za obrazovne ustanove koje ne podnesu prijave prekršajnom sudu.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica