Mleko i mlečni proizvodi sadrže veliku količinu vitalnih hranjivih tvari, poput proteina, kalcijuma i nekih vitamina, te imaju jako važnu ulogu u izgradnji zuba, mišića i kostiju. Izuzetno je važno da deca i adolescenti konzumiraju dovoljnu količinu mleka i mlečnih proizvoda, jer u ovoj fazi telo raste i dobija oblik. Kod starijih osoba, mlečni proizvodi daju značajan doprinos prevenciji osteoporoze.

Iako mleko sadrži oko 87 odsto vode, izuzetno je bogato proteinima, mineralnim solima i sadrži niz važnih vitamina. Među mineralima, najviše je kalcijuma, koji je važan za rast i razvoj tela - ali kada je kalcijuma premalo u telu, to može dovesti do usporavanja rasta. Proteini u mleku i mlečnim proizvodima izvor su vitalnih aminokiselina koje zajedno sa kalcijumom igraju ključnu ulogu u izgradnji kostiju.

U uravnoteženoj ishrani vrlo je važno da je u jelovniku uključeno i mleko i mlečni proizvodi kao što su sir i razni fermentirani mlečni proizvodi, što može imati dodatne povoljne učinke na naše telo. Uz proteine, kalcijum, jogurt, kiselo mleko i kefir takođe sadrže bakterije, mlečne kiseline koje mogu biti korisne za probavu.