Po jednoj neobičnoj stvari, društvu poznatih mama koje čine Niki Rid, Kim i Kortni Kardašijan i Ketrin Higl, pridružila se i Krisi Tajgen. Naime, ove mame, u želji da izbegnu postporođajnu depresiju - pojele su svoju posteljicu.

Manekenka, inače poznata po iskrenosti i otvorenom odnosu sa svojim fanovima na Instagramu, podelila je i vest da je posle porođaja pojela svoju posteljicu - kuvanu! Ali to nije najčudniji način prireme, manekenka je otkrila da postoje razni recepti, pa da posteljica može da se konzumira i u smutiju ili lazanjama.

Poznate mame koje su pre nje to uradile, učinile su to na manje kulinarski način, kroz kapsule. 

Kada je Krisi voditeljki Riti Brejver otkrila svoj lek za postporođajnu depresiju, Brejverova je bila vrlo začuđena i skeptična, na šta je Krisi odgovorila: "Ozbiljno? To nije normalno? Ja živim u Los Anđelesu gde je to vrlo normalno. Peku je i na roštilju. Možeš da probaš kasine malo moje".

Ova njena izjava za samo nekoliko sati obišla je čitavu planetu, a većina ljudi reagovala je baš kao i voditeljka kojoj je Krisi otkrila vest. Osim skeptičnih, pojavile su se i one radoznale mame, pa i one koje bi gotovo sigurno da urade isto to i baš zbog toga oglasili su se i lekari. Na pitanja: da li je konzumiranje posteljice zaista utiče na postporođajnu depresiju, i da li je bezbedno po zdravlje, odgovorila je ginekolog i akušer dr Sara Svift.

Ona se, naime, protivi konzumiranju posteljice.

"Ne postoji nikakav naučni dokaz da konzumiranje posteljice ima neke zdravstvene prednosti. Konzumiranje ne povećava proizvodnju mleka, čak može da deluje i potpuno suprotno, a nema ni pozitivan uticaj na raspoloženje. Sve prednosti se smatraju placebo efektom", pojasnila je dr Svift.

Pozivajući se na članak medicinskog časopisa iz 2015. na tu temu, Svift je izjavila da je jedan od nedostataka to što konzumiranje posteljice znači da jedete nešto što je više od 30 nedelja bilo u telu i prošlo kroz vaginu, a čak nije ni aktivno nakon što se termički obradi kuvanjem ili na pari.

"Žena nakon porođaja posteljicu izbacuje iz vagine koja se nalazi blizu rektuma što znači da su prisutne bakterije", smatra Svift.

Prošle godine centri za kontrolu bolesti izdali su upozorenje da žene povedu računa nakon što se jedna beba zarazila streptokokom grupe B kroz majčino mleko. Istraživanja su pokazala da su uzrok bile kapsule posteljice koje je konzumirala majka.

"Ja sam za prirodne i alternativne metode ako je ženama cilj da se osećaju bolje nakon porođaja. Međutim, čak i ako neko ipak odluči da konzummira posteljicu, treba da bude siguran da je obrađivana dva sata na više od 130 stepeni kako bi se smanjila količina bakterija kako ne bi došlo do zaraze", upozorila je dr Svift.