Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić kaže da je Vlada, pored obezbeđivanja sredstava za lečenje u inostranstvu, omogućila i bezbedan i brz transport pacijenata.

Telefon za informacijeOd ponedeljka će raditi kol-centar, gde će roditelji pozivom na broj 0700 333 443 moći da se informišu o kriterijumima za upućivanje pacijenata u inostranstvo."Roditelji se nekada ne obrate Budžetskom fondu, već direktno idu u inostranstvo. Nisu znali koja su njihova prava", rekao je Dučić.Dodao je da se komisije Budžetskog fonda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje redovno sastaju, da su u njima eksperti koji rade po utvrđenim kriterijumima, te da nema problema u funkcionisanju fondova.

Na raspolaganju su dva aviona, koja se mogu koristiti po posebnom protokolu.

U manjem avionu mogu da se prevoze pacijent i oba roditelja, kao i medicinska pratnja.

"Uvek je to jedan lekar i jedan tehničar", rekao je Dučić.

Drugi avion namenjen je za transport do 15 osoba.

"Ideja je da može da se transportuje veći broj osoba istovremeno, ako bi došlo do masovnog transporta", rekao je Dučić.

Kako RTS nezvanično sazjane, moguće je da već danas iz Grčke bude prevezena devojčica koja je tamo imala nesrećnu situaciju i koja se nalazi u komi.

Ova dva aviona obezbeđena su kako bi pacijenti na vreme stigli do neophodne pomoći i da bi se izbeglo gubljenje vremena za organizovanje prevoza redovnim letom, koji je i skuplji.

Dečaci iz Bele Crkve nisu životno ugroženi

Juče su u Tiršovu primljena dva dečaka iz sela Kajtasovo u belocrkvanskoj opštini, nakon što je njihova devetogodišnja sestra preminula u vršačkoj bolnici.

Devojčica je iz Doma zdravlja u Beloj Crkvi zbog povraćanja i povišene temperature primljena u vršačku bolnicu 23. septembra. Nakon što joj se stanje naglo pogoršalo, preminula je iste noći.

Ubrzo su u vršačku bolnicu sa istim simptomima primljena i njena dva brata. Oni su odmah prebačeni u Dečju kliniku u Tiršovoj i, kako RTS saznaje, nisu životno ugroženi.

Direktor Tiršove Siniša Dučić kaže da su dečaci vitalno stabilni, te da su dalja ispitivanja u toku.