Ministarstvo zdravlja ispitivanjem uzoraka poznate dečje igračke "slajm", kod nas prevođene kao "ljigavac", pronašlo je zabrinjavajuću količinu hemijskog elementa bora, dok za trenutno najpopularniju zanimaciju mališana - "skviši" uopšte nemaju podatke o tome da proizvod u Srbiju stiže legalnim putem.

Crnogorci uveli zabranu na skviši

Međutim, prošle nedelje crnogorskim medijima pronela se vest da je tamošnja inspekcija zabranila prodaju ove igračke, pozivajući se na zakonsku regulativu koja ne dozvoljava prodaju robe koja podseća na prehrambene proizvode.

Radi se o tome da proizvod neretko likom podseća na voće, sladoled ili druge slatkiše, što je prema njihovim uverenjima opasno po mališane jer stavljanjem igračke u usta mogu lako da odgrizu deo, a što može da dovode do gušenja, trovanja i stomačnih problema. Međutim, oni se ne bave materijalom od kojeg je skviši napravljen.

Uzaludne su bile žalbe trgovaca da su robu uredno platili i izmirili dažbine prema državi, te da se zabrana, kao smatraju, kosi sa zdravom logikom - zakon je zakon.

Upućena u situaciju u susednoj državi, redakcija "Blica" zatražila je komentar Ministarstva zdravlja Republike Srbije na ovu temu.

Igračka u Srbiju ulazi švercom

Ipak, odgovor pomenute institucije na pitanje da li je njihova inspekcija do sada ispitivala sporni proizvod - stigao je iznenađujući odgovor.

"Sanitrana inspekcija nije nadležna za proizvode koji na tržište dospevaju nelegalnim kanalima. Za proizvod skviši nemamo podatke da je isti u RS uvezen legalnim putem i u toku su dodatne provere. Ovi proizvodi se kao takvi mogu procenjivati i procenjuje se da li spadaju u tzv. "obmanjujuće proizvode",  poručuju u Ministarstvu.

To bez sumnje znači da oni na naše tržište dolaze putem šverca, što ne samo da dovodi u pitanje njihov propisani izgled, već i druge karakteristike, prvenstveno one koje se tiču sastava materijala od kojih se prave.

Opasni bor i boraks u ljigavcima?

Upravo takav slučaj zabeležen je među uzorcima ljigavaca.

Da ova popularna igračka može da bude opasna po zdravlje, pokazalo je sanitarno testiranje u Velikoj Britaniji. U osam od 11 uzoraka, pronađena je opasna hemikalija bor u nedozvoljenim količinama. Ljigavaca ima različitih boja i veličina, a u Srbiji se mogu se kupiti za samo 50 dinara.

Deca ih obožavaju, jer se lepe za prste, a neretko ih i sama prave. Koliko je opasno pravljenje ljigavca u kućnoj radinosti svedoči i slučaj iz Amerike, gde je devojčica dobila rane na rukama i to od opekotina izazvanih toksičnim materijama, jer je koristila boraks, supstancu koja se dobija do bora, a sve to je vidal na Jutjubu.

"U prethodnom periodu bilo je uvoza tzv. ljigavaca, odnosno slajma i isti su podvrgavani laboratorijskim ispitivanjima. Kod dela navedenih proizvoda utvrđen je povećan sadržaj bora koji je prema važećim normama u EU limitiran za ovu grupu proizvoda na 300 mg/kg. Kontrola bora prema važećim propisima u Srbiji nije obavezna, ali zbog predostrožnosti, a u skladu sa normama koje se pimenjuju u EU ovi proizvodi su kontrolisani i na bor ", dodaju iz Ministarstva.

Iako evropski propisi za nas nisu obavezujući, određene mere su preduzete i to, kako ističu u Ministarstvu, u skladu sa propisima koji se primenjuju u RS - zabrana uvoza i povlačenje sa tržišta onih proizvoda za koje je utvrđeno prisustvo bora.

"Postojanju ovog hemijskog elementa u proizvodu dat je prevelik medijski značaj, jer je reč o supstanci koja ne spada u visoko toksične supstance. Ova supstanca ima široku primenu u različitim grupama proizvoda - kažu nadležni, uprkos navodima domaćih medija da velike količine ovog elementa mogu da izazovu upalu kože, iritaciju, dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve, depresiju, naruše plodnost ili oštete plod u stomaku majke.

Dr Pfendt: Veoma oprezno sa boraksom

Dr Petar Pfendt, redovni profesor Hemijskog fakulteta u penziji, izjavio je nedavno za TV Prva da boraks, odnosno natrijum tetraborat dekahidrat, spada u grupu kontoverznih supstanci.

On se, podsetio je profesor, koristio u velikom broju proizvoda, najčešće u praškovima za pranje veša, ali i lekovima, čak u nekim zemljama i kao konzervans hrane.

"Pfendt je naglasio da se hemijsko jedinjenje u svim dosadašnjih analizama pokazalo kao bezopasno za ljudski organizam, međutim, u ispitivanjima koja su vršena nad životinjama se pokazalo da ono remeti proizvodnju spermatozoida i izaziva druge bolesti. Zato je, između ostalog, Svetska zdravstvena organizacija izrazila stav da treba biti obazriv prema njemu", rekao je dr Pfendt.

Pooštrena kontrola pri uvozu

Prema saznanjima kojima raspolaže Ministarstvo, ove igračke se ne proizvode u našoj zemlji, ali zakon nalaže svim subjektima koji su nebezbedne proizvode već stavili u promet da iste povuku sa tržišta.

"Zabrana uvoza i vraćanje pošiljke pošiljaocu ili uništenje ukoliko povrat pošiljke nije moguć je mera koja se u skladu sa Zakonom preduzima kada se utvrdi da su navedene grupe proizvoda nesipravne, moguće štetne ili nebezbedne. Kontrola pri uvozu je pooštrena i dosledno se primenjuje na svaku isporučenu pošiljku pre sprovedenog postupka carinjenja", napominju oni.

Kako dodaju, u odnosu na ispravne i bezbedne igračke mali je broj nesipravnih i/ili nebezbednih igračaka, okvirno obim neispravnih u odnosu na ispravne proizvode je oko 1-2 odsto. Ipak, kazne za ove prodavce mogu biti i zatvorske.

"U skladu sa Zakonom, propisane su kaznene mere za stavljanje zdravstveno neispravnih proizvoda i/ili nebezbednih proizvoda u promet u vidu novčanih kazni na nivou prekršajnih kazni, kazni za učinjen privredni prestup i/ili krivično delo (gde su zaprećene novčane kakzne ili kazne zatvora)", objašnjavaju u ministarstvu.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine?

Kao savete roditeljima koji svojoj deci žele da kupe bezbednu igračku Ministarstvo zdravlja nalaže da su ovo stavke koje bi kupci trebalo da imaju u vidu prilikom kupovine:

- Sve igračke u prometu moraju biti deklarisane u skladu sa propisima u RS;

- Na igračkama se po pravilu moraju nalaziti upozorenja za uzrast kome su namenjene kao i evropski znak usaglašenosti (CE znak).

- Takođe, proizvođač je dužan da da i dodatne informacije upozorenja kada za to postoje razlozi;

- Roditelji treba dobro da razmisle koji tip igračaka kupuju deci, da obrate pažnju na sve mere ograničenja u pogledu načina upotrebe igračke, ograničenja za uzrast, tipa i svojstva igračke.

- Za odabir igračke odgovornost je svakako i na roditeljima i drugim licima koja igračke kupuju i poklanjaju deci;

- Za ispravnost igračaka odgovoran je subjekt koji iste proizvodi odnosno stavlja u promet i/ili uvozi; - Svaku sumnju u ispravnost igračke ili eventualne povrede roditelji treba da prijave zdravstvenim organizacijama i nadležnoj inspekciji ukoliko je ista rezultat upotrebe nebezbedne igračke pod uslovima da se igračke koriste namenski uz poštovanje svih ograničenja.