Nabavljaju se terapije za obolele od retkih bolesti - mukopolisaharidoze tip 4, a uskoro i za one koji pate od spinalne mišićne atrofije, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije, rekla je jutros v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Takođe, od 15. juna biće omogućeno zamrzavanje reproduktivnog materijala o trosku države, rekla je Radojević Škodrić za RTS.

Radojevic Škodric je rekla da je Fond završio tehničku proceduru i obavestio zdravstvene ustanove da mogu da krenu sa nabavkom leka za obolele od mukopolisaharidoze tip 4, a da je terapija za spinalnu mišićnu atrofiju u završnoj fazi i da sledeće nedelje može da se krene i u nabavku te terapije.

Kako je istakla, to su jako skupe terapije, za spinalnu mišićnu atrofiju je najskuplja na svetu, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije, iz fonda za retke bolesti.

"Sva deca obolela od MPS 4 će dobiti terapiju, a Ministarstvo i RFZO razmatraju mogućnost da je dobiju i odrasli. Za spinalnu mišićnu atrofiju dobija je prva grupa pacijenata koju je odredila Komisija Republickog fonda", navela je Radojević Škodrić.

"Od sledeće nedelje se razmatra i druga grupa pacijenata. Uvedene su i dve studije od strane farmaceutskih kompanija, gde će pacijenti takođe biti lečeni ovim lekom", rekla je v. d. direktora RFZO.