Da smo se odvikli od prave zime i temperaturnog minusa pokazuju i medijska izveštavanja proteklih dana. Otuda ne čudi ponekad i preterana roditeljska briga i greške koje ne idu prilog mališanima.

Za razliku od zatvorenih, zagušljivih prostorija, tržnih centara, igraonica u kojima je rizik od virusa mnogo veći, preporuka svim roditeljima je da su boravak na svežem vazduhu i zimske igre važni za celokupan psiho-fizički razvoj deteta.

Boljeg objašnjenja zašto je za decu boravak na svežem vazduhu i snegu višestruko značajan i nema. Stručnjaci kažu da izuzev u slučaju jakog snega i vetra, preniskih temperatura, mališani svakako i tokom zime treba da borave napolju:

"Za decu do godinu dana to je pola sata dnevno, za stariju i više. Uz, svakako, adekvatnu odeću i obuću. Preporuka je da onako kako se i mi oblačimo, tako da obučemo i dete. Za bebe je neophodan jedan sloj više", kaže Dragana Grujić, pedijatar.

Preterana roditeljska briga ne bi smela da bude razlog zabrane igranja na snegu:

"Pogotovo kada su deca u nekoj blagoj infekciji. Ukoliko dete nema povišenu temperaturu, odnosno ako je reč o blažoj infekciji, svež vazduh je svakako najbitniji", dodaje ona.

Kako pokazuju iskustva u kikindskim vrtićima, bolje raspoloženje dece, zdraviji apetit i san samo su neke od prednosti boravka na otvorenom i igara na snegu, a svakako su višestruko značajni za razvoj svih aspekata ličnosti:

"U socio-emocionalnom smislu, igre na snegu, grudvanje, sankanje, pravljenje sneška belića utiču na razvoj saradničkih odnosa, deca se uče da kontrolišu emocije, otpornija su na različite frustracije. Sve to utiče i na razvoj samopouzdanja. Isto tako, igre na snegu podstiču razvoj kreativnosti i mašte", ističe Branka Grahovac, psihološkinja u PU "Dragoljub Udicki" u Kikindi.

Osim roditelja koji zbog preterane brige prezaštićuju svoju decu i uskraćuju im boravak na snegu, neki od roditelja prinuđeni su na to jer za svoje mališane nažalost nisu mogli da obezbede adekvatnu odeću i obuću. Ti razlozi, nažalost i nisu tako retki.