Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ohrabrujući rezultati istraživanja: Sve više nedonoščadi uspeva da preživi bez zdravstvenih oštećenja

Najveća briga budućih roditelja je da beba na svet dođe na vreme, ali i ukoliko se nešto desi, ohrabrujuće novosti su da sve više dece preživi bez ikakvih smetnji u razvoju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Studija koju je Duke Health sproveo nad 4.274 dece rođene između 22. i 24. nedelje trudnoće objavljena je u časopisu "New England Journal".

U poređenju s decom koja su rođena pre nekoliko decenija, studija je pokazala da se povećao postotak dece bez umerenih ili teških kašnjenja u razvoju. Ovaj napredak pripisuje se boljoj medicinskoj brizi.

Povezane vesti

Blizu 30 odsto dece rođene između 2000. i 2003. godine je preživelo, a ta stopa je povećana na 36 odsto kada je reč o bebama rođenim od 2008. do 2011. godine. Procenat preživelih koji nisu imali neurološke smetnje povećan je sa 16 na 20 odsto. Najbolje rezultate imaju bebe rođene u 23. i 24. sedmici.

Profesor Noel Jung ističe da su rezultati istraživanja ohrabrujući.

"Vidimo znakove poboljšanja. Međutim, moramo pratiti ukupan broj jer je i dalje veliki postotak nedonoščadi rođene u ovoj fazi koja ne mogu da prežive. Ona koja su preživela bez značajnih oštećenja sve do druge godine su izložena riziku od brojih drugih zdravstvenih problema", kazao je Jung.

  Foto: Shutterstock

Profesor Majkl Koten je kazao da su uslovi u neonatalnim jedinicama intenzivne nege znatno poboljšani.

"Fokusirali smo se na prevenciju infekcija i radili na podsticanju majki da doje, a to je takođe povezano s boljim rezultatima", kazao je Koten.

Povezane vesti

Smatra se da većem broju preživelih bez zaostalosti u razvoju doprinosi i upotreba steroida koji pomažu u razvoju deteta u materici.

Bebama rođenim u terminu smatraju se one koje su na svet došle između 37. i 40. sedmice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica