Sve više žena u Srbiji odlučuje se za trudnoću tek u tridesetoj godini, što im, upozoravaju lekari, smanjuje šansu da imaju više od jednog deteta. Međutim, to nije trend samo u Srbiji, slično je i u razvijenijim evropskim zemljama.

Kako bi se to promenilo, demografi savetuju da se pre svega poboljša ekonomski status žena, ali i da im se omogući sigurnost da će se posle porodiljskog odsustva vratiti na posao.

Važna je podrška

Gledaoci "Slagalice" će je, verovatno, ispratiti i na treći porođaj, budući da Marija opet radi u devetom mesecu trudnoće. Kod kuće je čekaju petogodišnji sin i četvorogodišnja ćerka.

"To je podrška porodice podrška muža pre svega, ja imam i pomoć baba i deda što mi mnogo olakšava celu situaciju, a sa druge strane ja mislim da kad žena postane mama to jeste najbitnija uloga u životu, ali nije jedina, ona je i dalje i supruga i žena koja radi i žena", rekal je Marija Veljković Milovanović, glumica i voditeljka na RTS-u.

U trideset prvoj Marija je rodila je prvo dete, treće čeka u trideset šestoj. Ona je više izuzetak nego pravilo u Srbiji. To pokazuju i najnovija istraživanja.

Statistika

Svaka treća žena koja je rođena osamdesetih godina neme dete. Upozoravaju da je prosečna starost prvorotke u našoj zemlji 29 godina. Da postanu roditelji pre 30. rođendana u Srbiji se odluči tek devet odsto mladih.

Loša ekonomska situacija i nezaštićenost žena na tržištu rada

Demograf Vladimir Nikitoivić kaže da mi spadamo u taj neki mediteranski krug.

"Međutim, dobar deo zasluga tome je loša ekonomska situacija, gde su mladi prinuđeni praktično da ostaju što je moguće duže u roditeljskom domu i skraćuju taj period kada mogu da imaju decu. Ta neka nezaštićenost žena na tržištu rada je posebno izražena u zemljama poput Srbije ali i na jugu Evrope i to se uočava i u tim podacima kada se dolazi do prvog rođenja", ističe Nikitoivić.

Rađanje prvog deteta u tridesetoj godini smanjuje šansu za ponovni odlazak u porodilište. Ako žena donese odluku da rodi drugo, pa i treće dete, na porodiljskom bolovanju može da bude do četiri godine. Poslodavci, zbog tako dugog odsustva, često negoduju jer od žene očekuju da bude egal s kolegama. S druge strane, ona želi i peticu iz materinstva.

"Moramo da vodim računa da je malo rasteretimo da i drugi partner učestvuje u odgoju i vaspitanju deteta od pelena pa nadalje, da se u kući obaveze ne dele na muške i ženke kako je to tradicionalno kod nas bilo, da se ne neguje taj stil zajedništva i naravno moramo obavezati poslodavca da se raduje ženi koja je rađala a koja se vraća na posao", rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministraka bez portfelja.

Žene koje žele da se profesionalno potvrde, a istovremeno planiraju da imaju više dece lekari upozoravaju - svaka trudnoća posle trideset pete smatra se rizičnom.