Kada su pre skoro dve godine dobili ćerkicu Niu, muzičari i supružnici Ana Štajdohar (36) i Nikola Demonja (32) promenili su životne prioritete i sve obaveze podredili svojoj naslednici koja im je postala centar sveta. Godinu dana kasnije, obradovala ih je vest da će se još jednom ostvariti u ulozi roditelja, a to ih je neizmerno usrećilo jer su oduvek želeli da imaju veliku porodicu. Sredinom oktobra, šarmantna pevačica rodiće sina, a najviše je raduje činjenica što će njena ćerka Nia u bratu imati zaštitnika za ceo život.

Kako protiče vaša druga trudnoća, imate li neke neprijatne simptome ili uživate u blagoslovenom stanju?

- Sve se prilično dobro odvija i izbegavam da se žalim na bilo šta jer su sve one usputne stvari manje važne. Bilo je raznih neprijatnosti u prvom tromesečju, kao što su mučnina, vrtoglavica i konstantan umor, ali sve je to prolazno i očekivano. U nekim momentima pitala sam se da li je odluka o dobijanju drugog deteta ubrzo nakon prvog bila pametna. Svakako da je lakše s jednim detetom jer trudnoća podrazumeva mnoga odricanja i menja život. Međutim, ubrzo bih se postidela tih misli. Znam da će drugo dete doneti višestruke radosti. U početku će sigurno biti teško i verujem da nas čeka žurka bez prestanka, ali vredeće. Želim da naša devojčica ima društvo i da ona i njen brat odrastaju zajedno. Između moje sestre i mene razlika je osam godina pa smo zbog toga tek kasnije postale bliske.

Pripadate li onim trudnicama koje traže dodatnu pažnju, jeste li osetljiviji nego inače?

- Imala sam plan da budem razmažena trudnica. Rekla sam sebi: OK, u prethodnoj trudnoći nisi iskoristila bonuse za razmaženost koje imaju žene u blagoslovenom stanju, hajde sad iskoristi priliku. Taj plan nije upalio. To sam možda mogla da sprovedem prvi put, kada sam imala dosta vremena za sebe, za odmaranje i spavanje. Sada je tu Nia, naš petlić koji nas budi u pola sedam i s kojom želim stalno da budem. Nedostaje mi čim se nakratko razdvojimo. Sada kada se odmaram od poslovnih obaveza, sve vreme posvećujem samo njoj i u akciji smo od jutra do večeri.

Da li u trudnoći primenjujete stečeno iskustvo ili se ova razlikuje od prve?

- Prethodno iskustvo zaista je dragoceno. Sada sam smirenija i znam šta mogu da očekujem. U prvoj trudnoći hvatao me je strah od nepoznatog, od promene životnih navika, tempa i često sam se pitala hoću li umeti da budem roditelj. Ova trudnoća fizički mi je teža nego prethodna, ali sve ću to pregurati. Ostalo je još malo.

Kada vam je termin za porođaj?

- Lekari su rekli da je to 20. oktobar, isti dan kada je i Nia trebalo da se rodi da nije požurila. Simpatična koincidencija.

Da li se radujete što ćete nakon ćerke roditi i sina?

- Naravno, Nia će imati svog zaštitnika u životu. Mališa mi je i dalje apstraktan, pokušavam da ga zamislim i tada vidim njeno lice. Još ne uspevam da zamislim biće koje ću voleti isto koliko i nju. Jedva čekam da ga upoznam.

Jeste li već smislili ime za naslednika?

- Za sada imamo radni naziv, kako volimo da kažemo. Ko zna koliko ćemo ih promeniti do njegovog rođenja.

Imate li strah od porođaja ili s nestrpljenjem iščekujete taj dan?

- Imam, jer mi je prvi porođaj ostao u ružnom sećanju. Naravno da je sve to bilo nebitno u poređenju sa činjenicom da sam rodila zdravu i pravu devojčicu, ali ona priča o tome da se zaborave bol i mučenje kroz koje prođeš, zaista je čista laž. Ništa nisam zaboravila.

Pogledajte i Ana Štajdohar o porođaju: Osećala sam se usamljeno, uplašeno i tužno

Na koji način pripremate Niu za novog člana porodice?

- Govorimo joj da je u mom stomaku beba i kako će dobiti batu. Ona gleda stomak, malo razmišlja pa ga onda pipne. Nije joj baš najjasnije o čemu pričamo. Obožava crtać Pepa prase, pa joj govorimo da će uskoro doći Pepin mlađi brat Džordž.

Na koga Nia podseća likom, a na koga karakterom?

- I na mene i na Nikolu, ali moglo bi se reći da ipak najviše liči na sebe. Uveliko pokazuje svoj karakter: umiljata je i vesela po prirodi, ali i te kako ima svoj stav. Uvek stane i razmisli pre nego što načini neki novi korak. Oprezna je i nikada ne srlja. Stalno nam donosi svoje knjižice i traži da joj čitamo priče. Naša mala mudrica. Ja sam bila nemirna kao dete, Nikola dobrica, a ona je negde između.

Na šta ste najponosniji kada je o njoj reč?

- Na to što je naša i ona je za nas najsavršenije dete.

Koji su vaši najveći strahovi kada je reč o budućnost vaše dece?

- Pitam se da li u ovoj zemlji uopšte ima budućnosti za mališane. Hoćemo li i mi jednog dana ispratiti dete u neku drugu zemlju da sa fakultetskom diplomom radi u restoranu kako bi imalo stalne prihode i koliko-toliko pristojan život?

Uvek nastojim da budem optimista, ali kao da su moje zalihe optimizma na izdisaju kada razmišljam o Srbiji u budućnosti.

PageBreak

Šta smatrate najvećim izazovom roditeljstva?

- Da dete u džungli u kojoj živimo vaspitaš da bude dobar čovek, ali i snalažljiv, kao i da u toj istoj džungli preživi.

Foto: Luka Šarac/Story

Na koji način vaspitavate ćerku i šta vam je najbitnije da ona nauči?

- Da bude dobra kao osoba, ali da ne da na sebe. Ne možeš da gradiš novog čoveka u sukobu sa svojom prirodom.

Šta Niu najviše zanima u ovom periodu?

- Istražuje sve oko sebe, zanimaju je nova mesta, ljudi, predmeti…To ume ponekada da bude pomalo naporno za roditelje, ali je i preslatko.

Ko je veći autoritet u kući, vi ili Nikola?

- Majka može da pokušava, ali muški glas daje mnogo više rezultata. Koliko god od nje tražim disciplinu, najčešće reaguje samo na Nikolin prekor. Meni tačno zna kako da se podvuče pod kožu kada nije dobra. Samo mi umiljato kaže: Mama i počne da me nespretno mazi po kosi. Deca su mali psiholozi.

Imate li vas dvoje neko vreme koje možete da odvojite samo za sebe?

- Velika je sreća što imamo pomoć naših roditelja, koja nam neizmerno mnogo znači. Zahvaljujući njima možemo da odvojimo trenutke samo za nas, ali ubrzo nam nedostaje naša mišica.

U septembru Nia puni dve godine, znate li već sada kako ćete proslaviti njen divan dan?

- Ja ću tada biti u poslednjoj fazi trudnoće i verujem da ćemo njen drugi rođendan proslaviti skromnije i jednostavnije nego prvi.

Na koji način uspevate da uskladite radni tempo i brigu o porodici?

- Sve se može. Žena mora da zadrži svoj poslovni i društveni život i kad dobije dete. Tako može da bude zaista ispunjena, svoja i da se oseća zadovoljno. Sve je stvar volje i dobre organizacije.

U aprilu ste obeležili četiri godine braka. Kako ste proslavili taj dan? 

- Sledeće godine biće deset godina otkako smo Nikola i ja skupa. Za taj jubilej biće nas četvoro, što je valjan razlog za ozbiljno slavlje jer smo za ovih savršenih devet godina mnogo toga i lepog i ružnog prošli zajedno. Izgradili smo naš mali svet. Život delim na onaj pre i onaj sa Nikolom.

Da li je vaša ljubav s godinama sve snažnija? 

- Ona je sve ozbiljnija, kao što smo i mi sve ozbiljniji ljudi. Ne možemo da zamislimo život jedno bez drugog i niko ne može da sruši našu tvrđavu.

Zbog čega je suprug vaš idealan muškarac?

- Jer sve vreme imam osećaj kako mi imponuje što je baš on moja jača polovina. U šali mu kažem da je on moj muškarac trofej. Izbor partnera je vaša najbolja slika, a moja uz Nikolu zaista je takva i na njoj savršeno izgledam.

Kako danas treba negovati ljubav i koji je vaš recept za uspešan brak?

- Eh, nema tu pravog recepta. Koliko se meni čini, najvažnije je naći partnera uz kog možete da budete ono što jeste. Kompromisi su neminovni, ali veza je zdrava dokle god ne moraš da menjaš svoju suštinu. To je sloboda onako kako je ja vidim. Brak nije ropstvo, a burma bukagija oko noge. Zajedno ste jer gledate u istom pravcu.

Ima li u vašem odnosu trzavica, ko se prvi povuče kada dođe do svađe?

- Volimo se najviše na svetu i isto toliko mrzimo kada se posvađamo. Naše prepirke vatrene su i žestoke, a u suštini osećamo se grozno sve dok se ne pomirimo. Jednom popustim ja, drugi put on, a nekad smo danima dva tvrdoglava magarca.

Kako planirate da provedete leto, imate li u planu neko porodično putovanje?

- Budući da moja trudnoća spada u rizičnu zbog mogućnosti prevremenog porođaja, ne smem da idem ni na kakvo putovanje. Biće kasnije i za to prilike.

Kako izgleda vaš savršen dan sa porodicom?

- Dan je savršen samo kad smo zajedno.

Razgovarala: Milica Prelević

Izvor: Story

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.