Sindrom iznenadne smrti dece koji je uzrok smrti u 4000 slučajeva godišnje, za medicinske stručnjake i dalje je nerešiva misterija, te roditelji s razlogom brinu za svoje mališane kada god oni utonu u san.

Međutim, na svetskom tržištu uskoro će se u prodaji naći ležaljka koja bi mogla da spreči ovaj rasprostranjen problem. U pitanju je ležaljka Krescent Vumb (Crescent Womb), novi Kickstarter projekat dizajniran da bebi "olakša prelazak iz utrobe na svet."

Tvorac ove ležaljke, Džejms Spenser, došao je na ideju da napravi nešto slično visećoj mreži za ležanje, koja je zpravo ergonomični krevet koji bebi daje osećaj kao da je neko drži i ljulja dok ne zaspi.

Ležaljka dete drži u fetalnom položaju, tako da se kičma razvija na prirodan način, umesto u ravnoj liniji.

Džejmsov cilj je bio da kroz Kickstarter kampanju prikupi 30,000 dolara, ali već je prikupljeno preko 70,000, što znači da će ova ležaljka sigurno biti dostupna celom svetu. 

Pogledajte i Rešenje za bebine grčeve: Ovaj jastuk je potreban svim mamama (VIDEO)

U promo videu Džejms je objasnio da je na ovu ideju došao kada je pre dve godine dobio ćerku, jer je hteo da ona sigurno spava, te je tražio nešto što će joj dopustiti da napreduje i raste u isto vreme.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu kompanije, ova ležaljka imitira pozitivne strane majčine utorbe i smanjuje faktore vezane za sindrom iznenadne smrti bez obzira na to kako se beba pomera, a smanjuje i rizik od sindroma "zaležene" glave. 

"Materijal koji od kojeg je ležaljka napravljena je elastičan, tako da bukvalno replicira podršku majčine utrobe. Nema opasnih šarki i elektronskih sprava, samo egronomski dizajn koji prirodno imitira utrobu," kaže kreator Džejms Spenser.

Očekuje se da će Krescent Vumb biti dostupan od 7. septembra ove godine, ali ga roditelji već od sada mogu kupiti na sajtu ove kompanije.

Cena je 165 dolara, a može biti u plavoj, roze, zelenoj i sivoj boji. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.