Dečak dug 48 cm i težak 2,9 kg je prva beba rođena nakon tehnološkog pomaka u geteburškom vodećem svetskom istraživanju transplantacije materice. Planirani carski rez izveden je 8. aprila, i prošao je sasvim uspešno.

Pernila Dan Kaler, vođa ovog istraživanja, iskazala je ogromno zadovoljstvo što je deo čitavog procesa.

Ovo je prva beba rođena u okviru ovog projekta. Dečak je stigao na svet nakon transplantacije materice u kojoj je donor, majka primaoca, operisana uz robotsku asistenciju. Ovaj metod je mnogo manje invazivan na donora od tradicionalne operacije.

Donor je operisan kroz rez od jednog centimetra u predelu abdomena. Robotske ruke su držale instrumente, a usmeravala su ih dva hirurga pomoću neke vrste džojstika i 3D ekrana, koji im je omogućavao precizan pogled u dublje delove abdomena. Do kraja procedure napravljen je još jedan rez kako bi se uklonila materica. Istog trenutka je premeštena u telo primaoca. Ova nova tehnologija je napravila ogromnu razliku za donora, jer se osoba nakon operacije mnogo bolje oseća i brže oporavlja.

Niklas Kvarnstorm, hirurg u okviru ovog projekta, istakao je da će u budućnosti omogućiti istu tehniku za transplataciju kod prmaoca. 

Ova transplantacija je izvršena u oktobru 2017. Nakon 10 meseci je izvršena uspešna procedura veštačke oplodnje. Tokom trudnoće nije bilo nikakvih komplikacija. 

U Švedskoj je ovo deveto dete koje je rođeno nakon transplantacije, ali prvo pomoću nove robotske tehnike. U svetu postoji 15 beba rođenih nakon transplantacije materice. Pored ovih devet mališana, rođeni su i po jedno u Brazilu, Indiji, Kini i Srbiji.