Bez obzira na različitost osnovnih medicinskih dijagnoza ili potreba deteta da dostigne svoj maksimum u osamostaljivanju, svi roditelji dece sa invaliditetima se na početku “borbe” suočavaju sa istim šokovima, strahovima i pitanjima. 

O tome će se govoriti i na večeri sedmominutnih prezentacija, koje afirmiše aktivizam roditelja dece sa smetnjama u razvoju, a koja će se održati u nedelju 6. decembra, sa početkom u 18.30 u kafeu Tranzit, Majakovskog 2 u Zemunu (preko puta Zemunske bolnice).

"Roditelji će pričati o momentima i razlozima koji su ih potakli da se bore za svoje, ali i ostalu decu, kao i o važnosti podrške porodice i okoline, svakoj porodici koja se nađe u krizi. Nije lako, ali nemaš kud! Da bi se ove boli prevazišle i prihvatio život takav kakav je, potrebna je ozbiljna podrška i razumevanje porodice, prijatelja, institucija i celog društva", navode organizatori Udruženje "Evo ruka".

Kako ističu u životu se ništa ne podrazumeva i ništa nije po standardima kojima su nas naši stari učili. Njihovo breme je drugačije. Ovo nisu tužne priče, iako je tema teška. Važno ih je pričati, slušati i čuti! Važno je posvetiti im pažnju i razmisliti šta mi možemo da uradimo da se situacija promeni.

"Ovo nisu tužne priče. O tome treba govoriti javno i često, da se ne zaboravi, sve dok prisustvo dece i osoba sa invaliditetom ne počne da se podrazumeva, a i posle toga. Da bi se promenio stav zajednice prema deci sa bilo kakvim problemom pri odrastanju i invaliditetom, oni moraju biti vidljivi, prisutni i prihvaćeni u redovnom životu zajednice u kojoj žive: u školi, na ulici, u parku, autobusu… Stavove moramo menjati svi zajedno, strpljivo i pažljivo, poštujući inkluzivne vrednosti I braneći najbolji interes svakog deteta i pojedinca kome je pomoć potrebna", ističu organizatori.

Događaj inspirisan je BG Ignajtom, a realizuje se u okviru projekta „Jačanje kapaciteta Mreže prijatelja inkluzivnog obrazovanja za aktivni doprinos razvoju inkluzivnih zajednica“ koji realizuje CIP Centar u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo. Projekat je usmeren na stvaranje mogućnosti za bolje razumevanje koncepta inkluzije, promovisanja saradnje na ostvarivanju zajedničkih ciljeva članova Mreže inkluzivnog obrazovanja u vezi sa unapređivanjem kvaliteta i pravednosti obrazovanja za svu decu, kao i širenju kruga prijatelja inkluzivnog društva.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.