Ovaj veliki napredak u lečenju leukemije ostvaren je u Great Ormond Street bolnici u Londonu i pomogao je maloj Lejli Ričards da se odupre zloćudnoj bolesti. Naučnici pretpostavljaju da bi taj tip lečenja mogao da pomogne deci i odraslima širom sveta koji boluju od leukemije. Štaviše, lekarski tim koji je razvio ovaj tip terapije uveren je da bi terapija mogla da ima efekta u borbi protiv drugih tipova raka i naslednih bolesti, što bi potencijalno spasilo na hiljade života svake godine.

Pogledajte i Lečenje leukemije, jedan od najvećih domena upotrebe matičnih ćelija

Podsetimo, leukemija je termin koji se koristi za grupu tumora koji se razviju u koštanoj srži i rezultiraju u velikom broju belih krvnih zrnaca (leukocita) koje uzrokuju disbalans u organizmu i narušavaju imuni sistem. Terapije za lečenje leukemije su danas vrlo uspešne i smatra se da čak 80 odsto njih rezultira u uspešnoj remisiji tumora. Pa ipak, samo 2012. godine leukemija je u svetu bila uzrok smrti za 265 000 ljudi.

Kod male Lejle lekari su prvo pokušali s "konvencionalnim" metodama lečenja - hemoterapijom i transplantacijom koštane srži, ali se bolest ipak vratila. Nakon toga su njeni roditelji pristali na novi oblik tretmana u kojem je Lejli izvršena transplatacija genski promenjene imunosne ćelije koje ubijaju rak koje su preživele u njenom telu. Tako je prvi put u istoriji iz ćelija uklonjen deo DNK kako bi mogle ponovo da se "prošvercuju" nazad u telo pored imunog sistema koji služi kao odbrana organizma od stranih tela.

Ćelije su uzete od zdravog donatora i pomoću bezopasnog virusa naoružane genima koji se bore protiv leukemije. U normalnim slučajevima takve ćelije bi imuni sistem uništio, ali zbog odstranjenih delova DNK one su za telesni odbrambeni siste ostale nevidljive. Jednom kad su ušle u Lejlin krvotok, leukemija je počela da se povlači te je nakon četiri meseca primila svoju drugu transplantaciju koštane srži. Trenutno je tumor u dubokoj remisiji, dok će za šest meseci biti sigurno da li se u potpunosti izlečila.

Met Kaiser, vođa istraživanja u fondaciji Bloodwise koja se bavi tumorima krvi o ovom slučaju je rekao: "Koncept treniranja imunih ćelija da prepoznaju i napadnu ćelije leukemije vrlo je u uzbudljiv i u teoriji bi mogao pomoći velikom broju dece". Klinička istraživanja ovog postupka počeće sledeće godine.

Izvor: Jutarnji.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.