Rajović je ocenio da deca u školu dolaze praktično nepripremljena i da ih tamo čeka reproduktivno učenje koje predstavlja najniži nivo učenja.

Zbog toga, kako kaže, postoje dva problema - period pre škole kada ne radimo dobro sa decom i školski period kada se uči reproduktivno.

"Mora da se uči na drugačiji način. I onda dolazi taj treći problem - funkcionalno znanje, naša deca ne povezuju informacije", rekao je Rajović i istakao da ako se pogledaju najtraženija zanimanja u svetu od njih 10, sedam nije postojalo pre deset godina. 

Rajović smatra da se deca spremaju za zanimanja koja više ne postoje. U vezi sa tim, zapitao je koja je funkcija škole, da ih uči da uče na pamet ili da deca povezuju gradivo. 

"Svi međunarodni testovi pokazuju da deca srednje Evrope, posebno Balkana, imaju jako slabo funkcionalno znanje, a to je važno zato što decu sada testiramo od 14-15 godina i oni su ekonomski produktivni za dvadeset. Šta ćemo mi za 20 godina", zapitao je on.  

On smatra da roditelji, u početku, treba da se ponašaju kao da spremaju dete da postane vrhunski sportista. 

"Dete do šeste godine treba da bude brzo, spretno, okretno, a onda u vrtiću moramo početi neke misaone procese da razvijamo i roditelji i vaspitači i učitelji. U školi menjamo način učenja i to ne sme da bude reproduktivno, mora da se koristi neki drugi deo mozga", kazao je on.

"Mi njima postavljamo pitanje, oni se smeju, a u stvari usput nauče sve", rekao je on i istakao da je povezivanje naučenog cilj svega što se radi kako bi se razvilo funkcionalno znanje, da deca misle, povezuju i tako povećaju svoje kapacitete, kao i da ih maksimalno iskoriste. 

U suprotnom država nema čemu da se nada ako nemamo funkcionalno znanje, upozorio je on. 

"To se zna u Evropi, to se zna u svetu, za Evropu je ovo prioritet najvišeg stepena a mi ovde skoro i da ne pričamo o tome. Tako da ako je ovo za Evropu prioritet, za nas mora da bude dupli prioritet jer smo najslabiji u Evropi", kazao je Rajović.

On je u prepunom amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici održao predavanje na temu "Funkcionalno znanje, prioritet XXI veka" koje je organizovalo Udruženje vaspitača severa Kosova "Most". 

Predsednica ovog udruženja vaspitač Goranka Kragović izjavila je da ovo predavanje znači za njih bogastvo, šarolikost koja im omogućava da rade na jedan drugačiji način, interaktivno i da na taj način prate svetske trendove.