Prisustvujući otvaranju jednog od njih, privatnog vrtića Trešnjober u Altini, gradonačelnik Siniša Mali ocenio je da se ovakvom politikom, najefikasnije i najbrže rešava problem nedostatka kapaciteta u predškolskim ustanovama koje su u vlasništvu grada Beograda. 

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova boravka deteta u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice (privatni vrtić) podnosiće se Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu od 1. do 14. septembra (zgrada Gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45), na jedinstvenom obrascu koji se može preuzeti na pisarnici Gradske uprave i sajtu Grada Beograda.

Pogledajte i Saveti za bezbolan polazak u vrtić

Šalteri na kojima će se predavati zahtevi radiće produženo – od 7.30 do 18 časova, svakog radnog dana, saopštavaju iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Od 15. septembra ovo pravo će se priznavati od dana podnošenja zahteva.

U privatnim vrtićima trenutno ima oko 3.000 slobodnih mesta.

Roditelji treba da podnesu potvrdu da dete nije primljeno u gradski vrtić, da ponesu ugovor sa predškolskom ustanovom u koju žele da idu i ostalu opštu dokumentaciju. Prema podacima, 6.000 dece je ostalo neupisano u gradske vrtiće, a verujemo da će se u privatne upisati oko 3.000 dece. Privatni vrtići ubrzano šire svoje kapacitete i ubeđeni smo da će zainteresovanost roditelja postati veća kada vide da grad uplaćuje prve iznose i ispunjava svoje obaveze prema privatnim vrtićima. Ekonomska cena boravka deteta u predškolskoj ustanovi je 27.700 dinara, a roditelj od te cene plaća 20 odsto. To je 5.540 dinara, a grad refundira ostalih 22.160 dinara – rekla je Snežana Đurić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.