Kao i na kraju svakog leta, potrebno je da vozači povedu posebnu pažnju u zonama u kojima se nalaze škole i da prilagode brzinu kretanja svojih vozila. 

Brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 h, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno. 

Brzina od 30 km/h je takozvana "opraštajuća brzina" za decu koja se svojom nepažnjom nađu na kolovozu kada nailazi automobil. 

Pri toj brzini vozač ima veće šanse da izbegne dete-pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari. Treba imati na umu da svako povećanje brzine kretanja vozila u zoni škole smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nezgode u kojoj su učesnici deca i povećeva verovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće.

Pogledajte i Manjak koncentracije kod dece: Saveti za bolje i lakše pamćenje

"Zona škole" je deo puta ili ulice u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom. Kazne za prekoračenje brzine u zoni škole su do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci. 

Roditelji, sa svoje strane, takođe imaju veliki uticaj na bezbednost đaka u saobraćaju. 

Oni će najbolje pripremiti dete za kretanje od kuće do škole - sopstvenim pozitivnim primerom, što je naročito važno kada je reč o đacima prvacima koji ove godine kreću u školu i po prvi put stiču samostalna iskustva o ponašanju u saobraćaju. 

Svim đacima želimo srećan i bezbedan početak školske godine!

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.