"Ove godine imali smo 2.803 zahteva roditelja da se izda potvrda da deca nisu primljena u gradski vrtić, što znači da ti roditelji žele dete da upišu u privatni vrtić i koriste subvenciju grada koju imaju i deca u gradskim vrtićima", dodaje Snežana Đurić.

Pogledajte i Beograd: Grad finansira boravak dece u privatnim vrtićima od 1. septembra

"Roditelji će od 1. do 14. septembra predavati zahteve kako bi se donelo rešenje o ceni koju će plaćati, ali će i posle tog roka i u toku cele godine da podnose zahteve za upis dece u privatne vrtiće pod istim uslovima kao i u gradu, s tim što ukoliko to budu činili kasnije ili u toku godine, ta će se subvencija računati od dana podnošenja zahteva. Treba predati formular koji je zahtev za priznavanje tog prava, uz to se predaje ugovor koji su zaključili s privatnim vrtićem, potvrdu gradske ustanove da dete ne može da se upiše u gradski vrtić, fotokopiju lične karte, dokaz o državljanstvu i prebivalištu", pojasnila je Snežana Đurić.

Prema njenima rečima, privatni vrtići nemaju kriterijume kakve ima grad, oni primaju i decu roditelja koji nisu zaposleni, ili je jedan nezaposlen, a grad izdaje potvrdu da za njih nema mesta u gradskim vrtićima i ta deca takođe imaju pravo na subvenciju. Puna ekonomska cena je 27.700 dinara, grad dotira razliku od 5.540 dinara do cene vrtića.

"U državne vrtiće ove godine upisano je 700 dece više nego prošle godine, 6.000 dece čekaju upis, tu ima i dece koja ne ispunjavaju uslove da su oba roditelja zaposlena ili da su redovni studenti, tako da ćemo tek u septembru, kada se deca razmeste, ukoliko su konkurisali u više vrtića, znati konačan broj dece koja će čekati na vrtić", rekla je Snežana Đurić i dodala da najviše dece ima u Zemunu, na Novom Beogradu, Voždovcu, Čukarici, međutim ove godine veliki broj dece prijavljen je i u Grockoj, Surčinu.

Pogledajte i Beograd: Odobrena dodatna mesta u vrtićima

Ona je rekla da su mnogi roditelji konkurisali zbog niske i prihvatljive cene, kao i zbog toga da bi ostvarili pravo boravka dece u privatnom vrtiću.

Sekretarijat ima pravo da odobri upis dodatnih 20 odsto dece, Stari grad i Voždovac su iskoristili to pravo, međutim tu se vraćamo na problem broja vaspitača, jer za veći broj dece treba i više vaspitača.

Snežana Đurić je naglasila da Grad Beograd planira da do kraja mandata listu čekanja ukine, bar za decu koja su prioritet po pravilniku, a to bi trebalo da bude za dve i po godine.

"Grad uvek planira proširenje svojih kapaciteta. Pominjala sam Denkovu baštu na Zvezdari i sada je rešen imovinski problem. Vrlo brzo očekujemo da taj vrtić primi prvu decu. Takođe, rešen je imovinsko-pravni problem i za vrtić na Novom Beogradu u naselju Mileva Marić – u toku je nabavka opreme, tako da očekujemo da on krene s radom oko 15 septembra. Vrtić u Milevi Marić je u razmeni sa Gradskom direkcijom za imovinu, on je gotov, opremljen, samo se još čeka nameštaj", kaže Đurić za Studio B.

Pogledajte i Pripremite dete za vrtić

Ona je, takođe, dodala i da vrtić koji je u krugu Elektronske industrije u Zemunu  u toku septembra treba da bude završen i da primi preko 300 mališana.

"Zvezdara se takođe proširila, "Zvedani gaj", koji će početkom septembra primiti decu, za oko 70-80 mesta. Za sledeću godinu planira se završetak izgradnje vrtića na Altini, biće obezbeđena sredstva i planira se izgradnja još jednog vrtića na Altini odnosno postavljanje montažnog vrtića u toku sledeće godine. Sa opštinama smo u stalnom kontaktu ukoliko se nađe neki slobodan prostor koji bi bio pogodan za adaptaciju, za sada ih nema, ali računamo da će moža nešto da se isprazni, kao što je adaptiran prostor na Voždovcu", rekla je sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kada je reč o školama, ona je dodala da su najveći radovi upravo u toku raspusta, da bi se deca dočekala u sređenim prostorijama. Tako je završena kompletna škola "Ivan Goran Kovačić" i ona će početi da radi od prvog septembra.

"Za školu koja je izgorela u Dražnju sproveli smo postupak nabavke i izabrali izvođača. Čekamo da se reše imovinsko-pravni odnosi, nadamo se da će to biti brzo, pa da se počne sa adaptacijom. Osnovna škola u Rušnju će biti renovirana, osnovna škola na Zvezdari nadzidana, a sprema se i objavljivanje postupka za OŠ „Dragojlo Dudić”. Bilo je dosta ulaganja u računarsku opremu, nameštaj, krečenje, zamenu parketa, renoviranje sportskih sala. Radovima adaptacije, opremanja i renoviranja bilo je obuhvaćeno 85 osnovnih i srednjih škola", rekla je Đurić.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.