Dečiji hor "Kolibri" koji broji 75 članova, prošlog meseca održao je koncert "Magično putovanje", u beogradskom Sava centru. Dirigent Ljiljana Ranđelović, koja već tri godine predvodi hor uz čije pesme su stasale mnoge generacije, ističe da su se "Kolibri" vratili na vrh muzičke lestvice, gde su nekad i pripadali.

- Publika je to prepoznala, ali je i željna ovakve muzike. Namera nam je da svake godine održimo koncert u Beogradu. Nekada su "Kolibri" bili jedini dečji hor, a danas imamo teži zadatak, jer je mnogo horova.

Znači, mališani se vraćaju dečjoj muzici?

- Tako i treba da bude. Roditelji nekad preteruju sa korišćenjem savremene tehnologije i misle da deca trčeći treba da prođu detinjstvo. Pripadam generaciji koja je odrasla preskačući lastiš i igrajući "između dve vatre". To je deci potrebno, mobilni telefoni i laptopovi će ih svakako čekati kasnije. U njihovom detinjstvu najviše bi trebalo da budu zastupljeni pesma i igra, jer će im biti žao ako to propuste.

Pročitajte i... Uticaj muzike na decu

Zašto mnoga deca danas slušaju muziku koja nije primerena njihovom uzrastu?

- Imam troje dece i ježim se od takvih stvari, jer sam i sama odrasla na pesmama "Kolibrija". Greška je što se danas u vrtićima više ne forsira takva muzika. Od nekih roditelji sam čula da se u pojedinim predškolskim ustanovama pušta novokomponovana muzika. Upravnici ili direktori tih ustanova bi trebalo da se pozabave muzičkom edukacijom najmlađih. Ono što deca uče u vrtiću i kasnije u školi, predstavlja temelj zdrave muzike i odrastanja.

Da li je teško raditi sa decom?

- Nije mi uvek lako da ih obuzdam, jer je svako dete drugačijeg temperamenta, karaktera i ćudi. Trudim se da sa njima izgradim drugarski odnos i roditelje što manje uplićem u naše razmirice. Imaju i oni "žutu minutu", a znaju i da se inate. Svaku probu ili koncert doživljavaju kao zabavu i druženje. Tako se zbližavaju. Bilo je raznih anegdota. Recimo, pre dve godine dečak Arsenije je došao u hor i na probi, sav bunovan, rekao da će dati otkaz u "Kolibrima", jer mu se spava. Ali, sledeći put je rekao da se šalio. 

Pročitajte i... Muzičko obrazovanje: Kada uvesti dete u svet muzike

Kako komentarišete muzička takmičenja za decu na televiziji?

- To je šou-biznis od koga se dobro zarađuje. Svako radi svoj posao, a moj je da vodim hor "Kolibri". Dok deca ne uđu u pubertet trebalo bi što više da slušaju i pevaju benigne pesme, jer su oni neiskvareni umovi i to treba da ostanu što duže.

Izvor: Novosti.rs

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.