Ugovor su juče potpisali Jasmina Ivanović, sekretarka za socijalnu zaštitu, i Valentina Zavišić, predsednica Udruženja Inicijativa za inkluziju "Veliki Mali", koje sprovodi projekat "Razvoj usluge lični pratilac deteta u gradu Beogradu".Ovaj projekat finansira se iz budžeta Grada Beograda.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je prisustvova ovom činu, istakao je da potpisivanje ugovora predstavlja dugoročno opredeljenje i jedan od osnova socijalne politike grada u rešavanju ovih pitanja.

"Na ovaj način Grad Beograd će pomoći deci koja imaju smetnje u razvoju da dobiju lične pratioce i lakše se uključe u školovanje i svakodnevni život. Ovim programom trenutno su obuhvaćena 44 lična pratioca, za šta je Grad Beograd do sledeće školske godine izdvojio oko 14 miliona dinara. Tokom rebalansa budžeta, u prvoj nedelji novembra pokušaćemo da izdvojimo novac za još 100 ličnih pratioca, čime ćemo u najvećoj mogućoj meri izaći u susret deci kojoj je potrebna ova vrsta pomoći", rekao je Siniša Mali.

On je podsetio i da je ova nedelja proglašena za "Dečju nedelju", kao i da se činom potpisivanja ovog ugovora šalje jasna poruka roditeljima i deci u Beogradu da su sva deca jednaka i imaju pravo na srećno detinjstvo.

Ovo je prvi put da se ovakva usluga realizuje kroz projekte. Sekretarijat za socijalnu zaštitu prethodno je objavio javni poziv za organizaciju koja može da sprovede ovaj projekat i koja će odrediti kriterijume i angažovati lične pratioce. Ranije se ova usluga realizovala tako što je Gradska uprava potpisivala ugovore direktno sa ličnim pratiocima, bez jasnog kriterijuma.


Pogledajte i Sedam odsto dece sa smetnjama u razvoju je darovito

Usluga ličnog pratioca namenjena je deci sa smetnjama u razvoju koja su uključena u vaspitno-obrazovnu ustanovu, a kojima je neophodna podrška u zadovoljavanju osnovnih potreba u svakodnevnom životu (održavanje lične higijene, kretanje, hranjenje, oblačenje i komunikacija sa drugima). Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, kao i uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

Kako u ovom trenutku nijedan pravilnik nije dao jasne kriterijume za pružanje ove usluge, oni će tokom ove školske godine, uz veliku podršku roditelja dece koja ovu uslugu koriste, biti izrađeni kao osnov da usluga lični pratilac deteta bude sistemski podržana i dalje finansirana sredstvima Grada Beograda, prenosi Press Online.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.