U porodilištu valjevske bolnice u utorak je rođen dečak iz odmrznutih embriona koji je začet u procesu vantelesne oplodnje koji je rađen u Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice "Valjevo".

Pacijentkinja Ljiljana Stepanović je primljena u proces kao fondovski pacijent i uključena je u proceduru, ali nažalost prvi pokušaj iz svežih embriona je bio neuspešan. To Stepanoviće nije obeshrabrilo, pa su se vratili po zamrznute embrione. Nakon tri meseca uz pripremu vraćeni su odmrznuti embrioni i nastala je trudnoća nakon koje se rodio Jakov, težak 3 kilograma.

VIŠE: Rođena prva beba kojoj je otklonjen gen nasledne bolesti

Najmlađi centar u sistemu državne zdravstvene zaštite koji je počeo sa radom krajem 2012. godine, jedini je koji je osnovan na nivou sekundarne zdravstvene zaštite. Od prvog dana formiranja i osnivanja laboratorije postoji mogućnost zamrzavanja viška embriona. Kada na dan embriotransfera bračni par ima više embriona nego što je indikovano da se vrati, taj višak se zamrzava i onda naknadno postoji mogućnost odmrzavanja i korišćenja. Dr Branko Budimirović je istakao prednosti mogućnosti zamrzavanja embriona.

"Ako trudnoća ne nastane iz svežeg materijala, nakon par meseci imamo mogućnost da koristimo zamrznuti materijal. Ako eventualno nastane trudnoća, onda parovi mogu kasnije da dođu po embrioneza drugu bebu. Upravo to zamrzavanje je donelo i prvi značajan rezultat. Nama se juče porodila pacijentkinja čija je trudnoća nastala ovom metodom zamrzavanja i naknadnog odmrzavanja embriona. Naglasio bih da je to prva beba rođena uopšte u sistemu državnog zdravstva kod nas nastala na ovaj način", naveo je dr Branko Budimirović.

VIŠE: Zbog čega je Grčka idealno mesto za vantelesnu oplodnju

Dr Budimirović kaže da su šanse za nastanak trudnoće iz odmrznutih embriona slične kao i pri radu sa svežim materijalom. U momentu transfera najviše se vraćaju tri embriona, a kod odmrznutih embriona vraćaju se dve blastociste. Pri vraćanju odmrznutog materijala pacijentkinja ne prolazi kroz dugotrajnu pripremu i stimulaciju. Svako zamrzavanje se radi isključivo uz pristanak para koji je podvrgnut procesu vantelesne oplodnje. Po rečima dr Budimirovića zamrzavanjem i naknadnim odmrzavanjem dajete pacijentu šansu da nastane nova trudnoća kada za to dođe vreme. Zamrznuti embrioni se čuvaju do 5 godina. Milica Krstivojević embriolog Centra istakla je značaj preocedure zamrzavanja prekobrojnih embriona.

"Mi insistiramo uz saglasnost para na zamrzavanju prekobrojnih embriona. Dečak koji je kao prva beba iz procedure odmrznutim embrionima rođen prouzrokovao je veliku radost. Kao i svi postupci u našoj laboratoriji i proces zamrzavanja je tehnički jako zahtevan i sprovodi se u dva koraka. Prvi korak je zamrzavanje gde se prekobrojni embrioni uvode u tečni azot. Onog trenutka kada se odradi drugi korak odnosno odmrzavanje 80% embriona preživi odmrzavanje i oni su identičnog kvaliteta i imaju istu šansu za inplantaciju kao i embrioni koji se vraćaju u svežem ciklusu. U našem centru se radi ultrabrzo zamrzavanje embriona koje štiti taj plod od oštećenja", rekla je Milica Krstivojević za valjevski portal U gradu.

VIŠE Zdravlje žene: Vantelesna oplodnja sve bezbednija!

Republički fond, nažalost, ne priznaje zamrzavanje i odmrzavanje kao stavku i trošak, pa su do marta ove godine od ukupne cifre koja uklučuje ostale procedure odvajana sredstva za tu intervenciju, a nakon marta, kada se promenio način finansiranja procedura Centra od strane Republičkog fonda, parovi samostalno participiraju za postupak zamrzavanja i odmrzavanja, što je neuporedivo jeftinije, a daje istu šansu.

U januaru 2013. su rađene prve aspiracije i do sada je rođeno 26 beba nastalih u procesu vantelesne oplodnje u Centru u Opštoj bolnici Valjevo, a očekuje se rođenje još 23 mališana iz 18 urađenih procedura.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.