Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UNICEF: Stopa smrtnosti odojčadi u Srbiji niža od proseka EU

Srbija je dobar primer prakse u regionu, zaključak je konferencije kojoj su prisustvovali predstavnici naše zemlje, Hrvatske, Bosne i Hercegovine

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na dvodnevnom "Regionalnom skupu zemalja jugoistične Evrope povodom izrade standarda za akreditaciju porodilišta i odeljenja za novorođenu decu" zaključeno je da stopa smrtnosti odojčadi u većini zemalja u regionu niža od proseka EU, i da postoje veliki dispariteti unutar svake zemlje.

VIŠE: Uzroci i prevencija sindroma iznenadne smrti

Konferenciju su organizovali Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije u ime zdravstvene mreže jugoistočne Evrope, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i UNICEF. Predstavnici Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Moldavije razmatrali su postojeće prakse i izazove u pružanju kvalitetnih i bezbednih usluga u oblasti zdravstvene zaštite majke i deteta u ovih šest zemalja, sa posebnim osvrtom na primenu principa i praksi usmernih i prilagođenih potrebama majki i novorođenčadi.

Srbija je primer dobre prakse u regionu: 94 odsto žena obuhvaćeno je prenatalnom zaštitom i skoro svi porođaji su obavljeni u zdravstvenim ustanovama; postoji dobra pokrivenost patronažnim servisom, a patronažne sestre posete 94 posto beba i majki u njihovim domovima tokom prve nedelje života.

VIŠE: Koliko se deca u Srbiji vakcinišu?

Ipak, perinatalna i neonatalna smrtnost, kao i smrtnosti odojčadi je dva puta veća u nekim okruzima, a duplo veća među Romima koji žive u romskim naseljima, što su problemi koje treba regulisati novim standardima.

"Mi verujemo da je proces razvoja i integracije na bazi dokaza međunarodnih standarda u domaće standarde za akreditaciju za porodilišta i odeljenja za novorođenu decu, pod vođstvom Ministartsva zdravlja i Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, dobar korak napred kako bi se osigurali standardi, kao i njihova održivost u okviru zdravstvenog sistema u Srbiji i u našem regionu", istakao je Mišel Sen-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji.

VIŠE Rezultati istraživanja: Kakav je položaj žena u Srbiji?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica