Neobična tehnologija poznata kao ektogeneza razvija se od 2001. godine, a njen krajnji cilj je smanjenje broja mrtvorođene dece. Kako stručnjaci objašnjavaju, zahvaljujući razvoju ploda van majčinog tela, biće omogućeno pažljivije posmatranje i praćenje detetovog razvoja, čime će bebe blagovremeno dobijati adekvatnu negu.

Ipak, protivnici ove metode ističu da će njenom primenom nestati veza između majke i deteta i da će se promeniti uobičajene i prirodne društvene uloge.

VIŠE: Veštački jajnik u borbi protiv neplodnosti

Kako će izgledati ove veštačke materice?

Kako se navodi na portalu Dejli Mejla, u nju će se dopremati hranljive materije i kiseonik, a za te potrebe osmisliće se i način za pravljenje veštačke amnionske kese. Sve to biće priključeno za "mašinu-placentu", navodi se dalje, a s lakoćom će se pratiti sve što se tiče bebe - od njene težine preko razvoja do pulsa.

Amerikanac mađarskog porekla i futurista Zoltan Ištvan ističe da će ektogeneza biti usavršena za dvadeset godina, a da će biti veoma rasprostranjena deset godina kasnije. Kako on tvrdi, ovakva tehnologija već postoji, ali se eksperimentisanje s ljudskim bićima odlaže zbog etičkih i zakonskih pitanja.

VIŠE: Veštačka materica

Među mnogima koji se protive ektogenezi je feministkinja i aktivistkinja Andrea Dvorkin koja je napomenula da su, iako žene danas imaju priliku da se osvare kao majke i bez partnera u svom životu, ipak deo zajednice koju čini i muškarac.

"Pravo pitanje je: hoće li muškarci, kada se usavrši veštačka materica, želeti da da zadrže žene u svom životu", istakla je ona.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.