Mekartijeva je širom sveta poznata po svojoj borbi protiv autizma, za koji tvrdi da je uspela da izleči u slučaju svog sina Evana. Ona je u te svrhe koristila helacionu terapjiu, a ni dugo nakon što se Evan oseća bolje Dženi ne krije za šta veruje da je uzrok nekadašnjeg Evanovog zdravstvenog stanja. Naime, ona je više puta istakla da je okidač za pojavu autizma kod njenog sina bila vakcinacija.

Zbog toga je nedavno pretrpela oštre kritike i uvrede od mnogih „tviteraša“, ali se čini da je Dženi, iz nepoznatih razloga, promenila mišljenje – u svojoj kolumni je izrazila stav potpuno suprotan ranijem: da se zalaže za upotrebu vakcina. Štaviše, ona tvrdi da nikada nije ni bila protiv ovakvog načina prevencije oboljenja.

„Ovo nije promena mišljenja, niti novi ugao gledanja koji sam tek nedavno usvojila“, piše ona.

U svojoj kolumni, Mekartijeva je istakla da je pisanje javnosti o njenom stavu po pitanju imunizacije već godinama prilično neprecizno, ali je podsetila na svoj intervju na ovu temu, koji je dala 2009. godine, kada je rekla se ne zalaže za ukidanje vakcina, već za upotrebu bezbednijih i za proređeniji raspored imunizacije i smanjenje toksina u njima.