Više od 24.000 dece godišnje bude primljeno u urgentne centre zbog povreda zadobijenih sedenjem u kolicima u supermarketu, pokazalo je jedno istraživanje.

Studijom koju je sproveo naučni magazin "Klinička pedijatrija" utvrđeno je da, naizgled bezazleno, sedenje mališana u kolicima za vreme kupovine može bizi uzrok brojnih povreda. Štaviše, stručnjaci su došli do podatka da, u proseku, 66-oro dece bude povređeno na dnevnom nivou.

"Otkrili smo i da trenutni standardi koji se tiču bezbednosti kolica u supermarketima nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu", istakao je vođa istraživanja dr Geri Smit. "Ne samo da broj povreda poslednjih godina nije smanjen nego neprestano raste."

Do povređivanja najčešće dolazi ispadanjem iz kolica – u čak 70.4 odsto slučajeva. Ostale povrede događaju se padom preko korpe, "natrčavanjem" na nju, prevrtanjem korpe ili kolica ili kada se neki deo tela zaglavi u njima.

Takođe, istraživanje je pokazalo je najčešće povređivan deo tela glava (78.1 odsto), kao i to da je broj unutrašnjih povreda i potresa mozda u porastu.

Stručnjaci predlažu da se dizajn korpi i kolica promeni i smatraju da je to jedino rešenje da se preventivno utiče na ove nesrećne slučajeve. Oni savetuju prodajnim lancima da se odluče za korpe koje imaju deo za sedenje postavljen niže, jer je to najjednostavniji način da spreče padovi.