Sudeći prema najnovijoj anketi koju je sproveo tim britanskih istraživača, oko 20 posto žena nema seksualne odnose, 10 posto Britanki vodi ljubav manje od tri puta godišnje, dok čak 60 procenata stupa u seksualne odnose dvaput mesečno ili manje.

Ova anketa, čiji je cilj utvrđivanje nivoa usrećenosti nacije, pokazala je i da postoji direktna veza između seksa i stanja uma.

Oni učesnici u istraživanju koji vode ljubav više od dvaput nedeljno izjasnili su se kao “veoma srećni”, u poređenju sa 15 procenata onih koji imaju seks svaka dva-tri meseca.

Džejn Druker, urednica magazina “Top Santé” izjavila je da su rezultati ankete bili veoma iznenađujući i tužni, “naročito kada uzmemo u obzir činjenicu da seks pomaže da se osećamo bolje i živimo duže, a uz to je i besplatan”.

"Verujem da žene osećaju pritisak da moraju da imaju neverovatne ljubavne živote, ali intimnost koja se pronalazi i u svakodnevnom seksu je sasvim dovoljna", rekla je urednica ovog časopisa, koji je i sproveo anketu.

Kada je reč o nervozi, samo devet posto onih koji stupaju u seksualne odnose makar jednom nedeljno opisalo je sebe kao "veoma nervozne" osobe, u poređenju sa 20 odsto onih koji su se istovetno izjasnili, a vode ljubav na dva do tri meseca.

"Kad god mi kažu da seks postaje nevažan kada je par dugo zajedno, glasno izrazim svoje neslaganje", nastavlja Džejn Druker. "Seks nije nikakav luksuz, on je od vitalne važnosti. Smanjuje stres, poboljšava imuni sistem i pruža preko potrebni osećaj blagostanja. Utiče i na zdravstveno stanje srca, snižava krvni pritisak, a može da bude i jako koristan za samopouzdanje. Uz sve to, sagorećete i kalorije! Trideset minuta seksa sagoreva više od 85 kalorija."

Ipak, ako je u vašem životu nastao period bez seksa, ne očajavajte i ne stupajte u odnose tek tako. Prema ovom istraživanju, čak i maženje poboljšava raspoloženje – devet od deset ljudi je reklo da ih to lako usreći. Isti je slučaj i sa dobrim delima koja pomažu drugima i vremenom provedenim s dragim osobama.

Zato učinite nešto lepo za nekoga ko vam je drag, a onda ga zagrlite – osmeh na vašem licu pokazaće vam da ste učinili pravu stvar ne samo za druge već i za sebe.