Usvojenim izmenama, koje je podržao 171 poslanik, porodilje će imati pravo da, po povratku na posao, iskoriste pauzu za dojenje u trajanju od 90 minuta o kojoj će morati da se dogovaraju sa poslodavcem.

Ovim zakonom predviđeno je i da će otkazi biti ništavni ukoliko je poslodavcima na dan otkaza bilo poznato postojanje trudnoće ili ako zaposleni u roku od 15 dana, od dana prijema otkaza, poslodavca obavesti o tome i dostavi odgovarajuću potvrdu lekara ili drugog ovlašćenog organa.


Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, ocenio je u razgovoru za "Politiku" da ovim promenama Zakona o radu, država pokušava da spreči poslodavca da dâ trudnici otkaz i tako je ostavi bez novčanih primanja.
Izmene Zakona o radu stupiće na snagu u roku od osam dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".


"Takva rešenja se donose radi budućnosti i da bi se sprečio udar na trudnice i porodilje kakve smo imali prilike da vidimo poslednjih meseci i godina," izjavio je Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine dodajući da se time šalje signal da će Srbija postati država koja želi da štiti budućnost, prava dece, a pre svega majki i porodilja.


"Politika" je sprovela anketu među zaposlenima u državnim institucija i privatnim kompanijama na temu izmena Zakona o radu. Na pitanje da li će omogućiti pravo na dojenje dece zaposlenim porodiljama i da li će same moći da biraju vreme kada će to činiti tokom radnog vremena, direktori i predstavnici ispred kompanija su rekli kako u potpunosti podržavaju izmene zakona i nova prava koja će trudnice dobiti.