Tajna je u voćnom soku koji se u čokoladu ubacuje u obliku mehurića, a time se dobija lagana tekstura koja se topi u ustima.


"Otkrili smo hemijsku formulu koja će biti polazna tačka za proizvodnju zdravijih konditorskih proizvoda", rekao je nutricionista dr Stefan Bon. On se nada da će proizvođači slatkiša prihvatiti novu tehnologiju i da će praviti zdravije proizvode jer se ovaj način proizvodnje može primeniti na sve vrste čokolade – crnu, mlečnu i belu.


Tim istraživača sa Vorvik univerziteta je, do sada, napravio čokoladu sa sokom od jabuke, pomorandže i brusnice, ali ukus voćnih sokova neće dominirati u novim čokoladama jer ova tehnologija dozvoljava veliku fleksibilnost u kombinovanju ukusa.


Dr Bon navodi da, iako sadrži flavonoide koji povoljno utiču na organizam, čokolada ima visok nivo nezdrave masti i šećera, ali da će se to promeniti jer ćemo u budućnosti uživati u zdravoj čokoladi.