Opasne supstance, poput EDC jedinjenja, mogu izazvati poremećaje endokrinog sistema, a koriste se u proizvodnji hrane, igračaka, PVC podova, kontrolnih tabli za automobile, kreditnih kartica, šminke.

Takođe, jedinjenja koja se nazivaju ftalati negativno utiču na plodnost žena i na povećanje stope dečjih bolesti, uključujući leukemiju.

Na ovu listu se dodaje i supstanca bisfenol A, koja se nalazi u predmetima koje koristimo često,

Otrovne supstance iz domaćinstva mogu uticati i na sisteme koji kontorlišu reproduktivne organe, na tkivo, kao i sisteme koji regulušu metabolizam i sitost. Posledica toga su gojaznost, sterilitet, poremećaji u učenju i pamćenju kod dece, dijabetes i kardiovaskularne bolesti

poput limenki i naočara za sunce.

Veruje se da ove veštačke supstance deluju na hormone koji su najbitniji za rast, razvoj i zdravlje čoveka. SZO ističe da one, takođe, mogu uticati na rad tiroidne žlezde, što može dovesti do oštećenja mozga, mentalne zaostalosti, poremećaja nedostatka pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) i autizma kod dece.

Ukoliko se uzme u obzir uticaj na hormone koji su izuzetno važni za pravilan fizički i mentalni razvoj osobe, zaključuje se da su nerođena i mala deca najugroženiji efektom ovih supstanci.

"Rasprostranjenost astme kod dece je duplirana u poslednjih 20 godina i sada je vodeći uzrok hospitalizacije dece i odsustva iz škole. Određeni urođeni defekti, kao što su oni muških reproduktivnih organa, su u porastu. Učestalost dečije leukemije i raka mozga su porasle, kako i rak testisa", navodi se u izveštaju SZO.

"Najnovija istraživanja pokazuju da su ljudi širom sveta izloženi ovim supstancama i riziku koji one nose. Imamo odgovornost da zaštitimo buduće generacije", izjavila je dr Marija Neira, direktorka SZO za javno zdravlje i životnu sredinu.