Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vantelesna oplodnja u privatnim ustanovama

Parovi koji žele da pokušaju sa vantelesnom oplodnjom, moći će da je obave o trošku države u privatnim zdravstvenim ustanovama...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: RTS

Zbod nedovoljnih kapaciteta državnih bolnica, Fond za zdravstveno osiguranje pokrenuo je tenderski postupak za ponovno uključivanje privatnih klinika u program vantelesne oplodnje. Sve ustanove koje ispunjavaju uslove koje je propisala Republička stručna komisija moći će od danas da se prijave na tender.

Dva pokušaja oplodnje platiće država, a u pokrivanje troškova uključile su se i mnoge lokalne samouprave. Od početka godine, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije urađeno je 166 oplodnji o trošku države, 39 je platio Grad Beograd, a jednu Pančevo. Kažu da je uspešnost veća nego ikada - 45,9 odsto.

Ministarstvo u prošlom sazivu je pogrešno procenilo kapaciete državnih ustanova, tako da su novi kapaciteti neophodni, kaže Aleksandar Ljubić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS.

"Ministarstvo je napravilo ogroman pritisak sa slanjem skoro dvostruko većeg broja pacijenata, a mi to bez osnova, odnosno otvaranja novih kapaciteta ne možemo da uradimo. To je dovelo do toga da se prave liste čekanja, da imamo programirane pacijente do kraja godine", navodi Ljubić.

Država od 2006. pomaže vantelesnu oplodnju i od tad je više od 6.000 parova upućeno na taj program. Procenjuje se da u Srbiji više od 200.000 parova ima problem sa sterilitetom.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica