Izvor:RTS


U Americi je svaka peta žena koja se porađa starija od 35 godina. U poslednjih 10 godina, u Evropi se broj starijih prvorotki u nekim zemljama udvostručio, a u nekima i utrostručio.
Za Srbiju, nema preciznih podataka. Da buduće mame budu sigurne u trudnoći i rode zdravo dete, trebalo bi da posete nedavno otvoreni centar pri Kliničkom centru Srbije, jedinstven u zemlji.


Svakog ponedeljka u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije ginekolog, endokrinolog, genetičar i drugi specijalisti razgovaraju sa budućim mamama.
Oni procenjuju da li je trudnoća rizična i koliko, postoje li predispozicije za određene bolesti, i određuju terapiju.


"Ovo mi je druga trudnoća, ovde sam došla po savetu moje doktorke i znači mi dosta. Ipak je to konzilijum lekara, svi su stručni za nešto, da daju savet, da ukažu na štošta", kaže Danijela Pavlović, iz Lazarevca.

Da lekari, ali i budući roditelji donesu pravu odluku, pomaže i molekularna genetika. Iz klinike u Višegradskoj, uzorak plodove vode šalje se u laboratoriju Klinike za endokrinologiju, dijabetes i metaboličke bolesti Kliničkog centra.
Obrada počinje istog dana, izoluje se DNK, analiziraju najčešći hromozomski problemi, a trudnica dobija rezultat u roku od 24 do 48 sati.

"Nije u pitanju klasična amniocinteza, u pitanju je skraćeni i brži metod. Rade se skrininzi za  Edvardsov, Daunov, Patauov sindrom i druge poremećaje koji su vezi sa polnim hromozomima", kaže Neda Dragićević, specijalista genetike. Prema njenim rečima pouzdanost metoda je oko 97 odsto.

"Pored problema koji se odnose na genetičku osnovu kod beba, najzastupljenija varijanta je, što je normalno s obzirom na način života koji vodimo, jeste ekspozicija, odnosno upotreba različitih lekova u ranoj fazi trudnoće, dok žena nije ni svesna da je trudna", rekla je Olivera Kontić Vučinić, šef Centra za perinatalnu i reproduktivnu genetiku i endokrinologiju.

Aleksandar Ljubić, direktor Klinike za ginekologiju i akušertsvo KCS istakao je da su ove analize, koje se mogu uraditi na jednom mestu, veoma važne za reprodukciju.
Centar za perinatalnu i reproduktivnu genetiku i endokrinologiju trebalo bi da poseti svaka trudnica starija od 35 godina, ali i žene koje planiraju trudnoću, a svakodnevno su izložene mnogobrojnim faktorima rizika, ili imaju neku hroničnu bolest.