Kada stigne prva beba, prepuni smo briga. Da li beba jede dovoljno? Da li je nosam previše ili premalo? Da li ću ikad ponovo spavati?

I baš kada pomislite da ste krenuli dobrim putem i da je sve kako treba, pojavi se neki savet ili komentar koji niste tražili od porodice, prijatelja ili potpunih stranaca u tržnom centru.

"Moj suprug i ja smo otišli u tržni centar sa bebom koja ima pet meseci. Jedna mama sa bebom je ušla u isti lift sa nama. Počele smo jedan fin razgovor. Tada me je pitala koliko meseci ima moja beba", započela je priču jedna mama.

Tada je sve počelo.

"Da li on puza? Rekla sam da ne puzi još uvek. Moj ima šest meseci i već je odavno počeo."

Nakon razgovora o motornom razvoju, počela je priča o ishrani. "Da li si počela da mu daješ čvrstu hranu? Ja jesam, trebalo bi što pre da počneš, vidi kako je sitan", rekla je druga žena, kojoj se mama potom zahvalila na potpuno neželjenom savetu.

I nakon toga, druga žena je nastavila da govori kako joj je dete previše sitno za svoj uzrast. Doktori, inače, smatraju da bi čvrstu hranu trebalo uvesti između četvrtog i šestog meseca.

"Volela bih da se i druge majke nekada zapitaju da li bi volele da im stranci govore da ne rade dobro posao jer one to tako smatraju. Niste doktori i nije vaša stvar", bila je mama potpuno iskrena.

Naišla je na mnogo podrške na društvenim mrežama, a bilo je komentara poput: "Nikad nisam mogla da razumem kako ljudi misle da pomažu ovakvim komentarima."

Ovi netraženi komentari nisu u redu i ne treba da ih dajemo, naročito nepoznatim osobama. Svako radi svom detetu ono što smatra najbolje i što mu savetuje lekar. On će vam ukazati na problem i reći da li nešto treba da menjate ili je sa detetom sve u redu.