Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poruka mame bolesnog dečaka: Moje dete nije 'odvratno' - birajte reči kada komentarišete nešto o čemu nemate pojma (FOTO)

Nakon neprijatne situacije koju je doživela u prodavnici, mama čiji sin boluje od Hiršprungove bolesti, odučila je da se obrati svima nama.

  Izvor: Foto: Facebook

Dalas Lin, mama dvogodišnjeg dečaka koji boluje od Hiršprungove bolesti, zbog koje na stomaku ima stome i kese u koje se izlučuje svarena hrana iz stomaka, u prodavnici je doživela izuzetno neprijatno iskustvo. 

Nepristojan komentar jedne žene iz reda za kasu, naveo je ovu mamu da se obrati svima nama, da naučimo i da razmislimo svaki sledeći put kada budemo želeli da prokomentarišemo neko dete koje ima zdravstveni problem.

Posted by Dallas Lynn on Thursday, October 23, 2014

Ona je na svom Fejsbuk profilu napisla poruku, a mi je prenosimo u celosti:

"Sinoć, dok smo čekali dug red za kasu u prodavnici, moj slatki dvogodišnjak želeo je da ga držim. Kada sam ga uzimala, podigla mu se majica i otkrila dve stome i kese koje su zakačene za njegov stomak. Iako obično pazim da mu ispod majice obučem potkošuljicu, sinoć sam ga obukla na brzinu samo da odemo do prodavnice. 

Iza nas u redu stajala je jedna starija žena. Kada je videla stomačić moga sina, viknula je:"Zbog čega ste, za ime sveta, dozvolili da mu to urade."

Okrenula sam se prema njoj i potpuno zanemela, a ona je nastavila sa pitanjima o kesama, čemu služe i šta će mu.

U najkraćim crtama, ne udubljujući se mnogo, objanisla sam joj da mu se creva nisu do kraja razvila i da su mu te kese potrebne, a onda sam se okrenula. 

Povezane vesti

Nisam joj objašnjavala da on ima redak oblik Hiršprungove bolesti, odnosno da se njegovo debelo crevo nije razvilo do kraja te uz pomoć kolostome koja je prikačena na creva, svarena hrana izlazi kroz otvor na stomaku u kesu.

Međutim ona je nastavila... "Pa, žao mi je, ali ja mislim da je to odvratno. Da li molim Vas možete da mu spustite majicu?"

U tom trenutku došlo mi je da je uhvatim za ramena, protresem i pitam: "Šta nije u redu sa tobom?!"

Povezane vesti

Umesto toga sam, ne znam kako, samo prešla u drugi red i poželela joj prijatno veče.

Ali zato sada želim da podelim fotografiju svog sina, jer u vezi sa njim nema ništa 'odvratno'!

Tonight, we were in Walmart standing in a long line waiting to check out. My sweet 2 year old wanted me to hold him. As...

Posted by Dallas Lynn on Wednesday, April 6, 2016

Stome i kolostome su zbog nečega tabu tema iako ih ima preko 500.000 Amerikanaca. Bolest mog sina možda jeste retka, ali stome nisu.

Zato evo kratke edukacije za one koji ne znaju ništa o stomama i kolostomama.

Stoma je otvor na telu napraljen hirurškim putem uz pomoć kog se iz tela izbacuje nepotreban sadržaj. Kod mog sina, obe stome su kolostomama povezane sa debelim crevom, ali kod drugih one mogu biti povezane i sa tankim crevom i bešikom.

Da li je to život koji bih izabrala za svog sina? Apsolutno da nije! Ali to je njegova jedina šansa da ima normalan život. 

Kada je imao samo dve nedelje, puklo mu je debelo crevo i stvorila se infekcija koja ga je zamalo ubila. Stoma mu je spasila život! 

Velika je verovatnoća da će stome imati čitav život, i ako ih bude imao moj posao je da ga naučim da voli svoje telo i sa kolostomama i sa kesama. 

Da je samo malo stariji i da je mogao da razume šta je rekla gospođa iz reda, šta mislite kako bi to uticalo na njega?

Getting a tube back into a sleeping kid is waaaay harder than getting a colostomy bag back onto a sleeping kid ever was....

Posted by Dallas Lynn on Saturday, April 22, 2017

Ono što ta žena ne zna je da - kada je moj sin zdrav, ne razlikuje se od bilo kog drugog dvogodišnjaka. Trči, igra se, pliva, ide u vrtić... Kada se oseća dobro, nikada ne biste pomislili da je imao preko 20 operacija i da je prošao kroz isto toliko teških oporavaka. Nikada ne biste pomislili da ga još toliko zahvata očekuje u budućnosti. Ne biste pomslili da je nekada imao bolne kućne diletacije i tretmane čišćenja creva dva puta dnevno. Ne biste znali da svaki dan stavlja kateter u stomu kako bi imao stolicu. Da se svaki dan nadamo da će mu se debelo crevo razviti.

Povezane vesti

Today is World Ostomy Awareness day. When I was pregnant, I knew something was wrong with my son. Not because a test, or...

Posted by Dallas Lynn on Saturday, October 1, 2016

On je moje srce. Toliko je interesantan i, uprkos svemu, pun samopouzdanja. Istovremeno je tako sladak i drag, ali i mala užarena lopta.

Zato vas molim, budite pristojni i mudro birajte reči, pogotovo kada komentarišete nešto o čemu nemate pojma i što vas se ne tiče. 

Svako od nas ima svoju borbu o kojoj drugi ne znaju ništa. U svojoj moj sin pobeđuje!"

Posted by Dallas Lynn on Thursday, October 29, 2015

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica