Koje kapi za nos mogu da koriste trudnice? Buduće mame često imaju kijavice, evo šta se izbegava tada

Imunitet trudnice je oslabljen i curenje iz nosa može da se javi i pri najmanjoj prehladi. Da biste izbegli komplikacije, potrebno je blagovremeno da reagujete i zato je važno da znate koje kapi za nos su pogodne za trudnice.

Shutterstock

Danas u apotekama nema lekova za kijavicu koji bi bili napravljeni posebno za buduće majke. Ali iz asortimana sredstava za prehladu možete odabrati odgovarajući, vodeći se preporukama svog lekara.

Koje kapi su dozvoljene za trudnice?

Sledeće kapi se smatraju bezbednim za buduću majku i bebu:

  • Na bazi morske vode: Osnova njihovog sastava je rastvor morske soli, koji je pogodan za vlaženje nazalne sluzokože i smanjenje njenog otoka.
  • Sa esencijalnim uljima. Sadrže komponente lekovitog bilja, savršeno ublažavaju začepljenost nosa i eliminišu oticanje sluzokože, međutim, trudnice sklone alergijama treba da ih koriste sa oprezom.
  • Homeopatske. Sadrže biljne komponente i odlično rade na normalizaciji disanja na nos
  • Efikasna tradicionalna sredstva pripremljena kod kuće: vodeni rastvor soli, sok od aloje.

Nije preporučljivo koristiti vazokonstriktorne kapi tokom trudnoće. Iako vrlo brzo olakšavajustanje kod curenja iz nosa i imaju dugotrajan efekat, mogu negativno uticati na razvoj bebe.

Izbor kapi za nos tokom trudnoće mora se pristupiti sa posebnom pažnjom. Ne bi trebalo da ih sami propisujete sebi - bolje je da se konsultujete sa svojim lekarom.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids