Šta se dešava ako imate miome i trudni ste? Evo zašto su 6 puta veće šanse za porođaj carskim rezom

Procenjuje se da 40% do 60% žena ima miome do 35. godine, do 80% žena ih ima do 50. godine. Ali otkriti ih tokom trudnoće nije uvek lako, jer se teško razaznaju od zadebljanja mišića materice. Ponekad mogu da izazovu ozbiljne probleme.

Shutterstock

Fiboridi su tumori koji rastu iz mišićnog tkiva u materici. Oni nisu kancerogeni. Mogu biti mali kao grašak ili veći od grejpfruta. Mogu rasti izvan zida materice, unutar uteralne šupljine ili unutar zida materice. Mnoge žene imaju više fibroida različitih veličina. Većina kojima su dijagnostikovani fibroid ili miom nastavljaju da imaju normalne trudnoće, ali ponekad mogu da izazovu poteškoće.

Problemi tokom prvog tromesečja

Većina fibroida ne raste dok ste trudni, ali ako se to dogodi, najverovatnije će to biti tokom vaša prva 3 meseca (prvi trimestar). To je zato što je miomima potreban hormon estrogen za rast. Vaše telo ga proizvodi više kada ste trudni.

Primarni problemi koji se mogu pojaviti su:

Krvarenje i bol

U studiji na više od 4.500 žena, istraživači su otkrili da je 11% žena koje su imale fibroide takođe imalo krvarenje, a 59% samo bol. Ali 30% žena je imalo i krvarenje i bol tokom prvog trimestra.

Pobačaj 

Žene sa fibroidima imaju mnogo veće šanse da pobace tokom rane trudnoće nego žene bez njih (14% naspram 7,6%). A ako ih imate više ili veoma velike fibroide, šanse su vam još veće.

Drugi i treći trimestar

Kako se materica širi kako bi napravila mesta za bebu, ona može da pritisne miome. Ovo može da izazova niz problema tokom trudnoće kao što su:

Bol

Ovo je najčešći simptom fibroida, posebno ako su veliki. Ponekad se fibroidi uvrću, što može da izazove grčeve i nelagodnost. U drugim slučajevima, fibroid preraste svoje snabdevanje krvlju, pocrveni i umire. Ovaj proces, nazvan "crvena degeneracija", može izazvati jake bolove u stomaku. U nekim slučajevima to može dovesti do pobačaja.

Odlubljivanje posteljice

Čini se da studije koje su u toku pokazuju da trudnice sa fibroidima imaju mnogo veće šanse za abrupciju placente nego žene bez fibroida. To znači da se vaša posteljica odvaja od zida materice pre nego što se beba rodi. Veoma je ozbiljno jer vaša beba neće dobiti dovoljno kiseonika i možete imati obilno krvarenje. Čak i da padnete u komu.

Prevremeni porođaj

Ako imate miome, veća je verovatnoća da ćete se poroditi prevremeno - što znači da je vaša beba rođena pre 37 nedelja trudnoće - nego žene bez fibroida.

Tokom porođaja

Mnoge studije pokazuju da fibroidi materice povećavaju šanse za carski rez. Fibroidi mogu da spreče kontrakcije materice i mogu da blokiraju porođajni kanal, usporavajući napredak porođaja. Žene koje imaju fibroide imaju šest puta veću verovatnoću da im bude potreban carski rez od drugih žena.

U normalnom porođaju, beba prvo izlazi iz porođajnog kanala glavom. Prilikom porođaja karlično, bebina zadnjica ili stopala prvo izlaze.

Posle porođaja

Fibroidi se često smanjuju nakon trudnoće. U jednoj studiji, istraživači su otkrili da je, 3 do 6 meseci nakon porođaja, 70% žena koje su imale živorođene bebe fibroidi su im se smanjili za više od 50%.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids