Da li trudnice treba da idu bose? Evo zašto su problemi sa stopalima tako česti u drugom stanju

Bolna otečena stopala su skoro redovna pojava za većinu trudnica i prvo što mnogima pada na pamet je da se oslobode sve te obuće koja steže i hodaju što više bose, makar po kući. Da li je to najbolje rešenje i kako da se olakša mamama?

Shutterstock

Trudnoća uzrokuje da telo zadržava više tečnosti nego obično, a to se često odražava kao edem ili oticanje. Ovo generalno uzrokuje da stopala postanu otečena, umorna i neprijatna. Obično se ovo pogorša tokom trećeg tromesečja. Predlaže se nekoliko opcija za ublažavanje tegoba, a one mogu uključivati podizanje stopala što je češće moguće, redovno vežbanje i izbegavanje stajanja u dužem vremenskom periodu. Savetuje se da često protežete noge ako provodite mnogo vremena na putovanju, pored nošenja kompresijskih čarapa ako otok postane nepodnošljiv.

Koji problemi sa stopalima mogu nastati tokom trudnoće?

Jedan od problema koji se može pojaviti sa stopalima je prekomerna pronacija, koja se javlja kada se svod stopala spljošti i teži da se spušta prema unutra. Ovo može da izazove bol i nelagodnost u petama dok hodate ili čak samo stojite.

Drugi problem je edem ili otok u ekstremitetima. Ovo često utiče na stopala tokom trudnoće, ali ima tendenciju da se javlja u kasnijim fazama.

Kako da očuvam zdrava stopala tokom trudnoće?

Nošenje uložaka za stopala može da pruži dodatnu podršku stopalima i pomoći u ravnomernoj raspodeli težine

  • Smanjite vreme provedeno u hodanju bosih nogu
  • Nosite cipele sa dobrom podrškom za luk
  • Nosite cipele koje omogućavaju dobru cirkulaciju u stopalima
  • Podignite stopala ako osetite otok
  • Masirajte stopala
  • Redovno obavljajte lagane vežbe, kao što je hodanje, da biste poboljšali cirkulaciju krvi u stopalima

Trudnoća i zdravlje stopala

Pošto se težina žene menja tokom trudnoće, veći pritisak se vrši i na noge i na stopala. Ova promena težine može da izazove dva velika problema sa stopalima: pronaciju, takođe poznatu kao ravna stopala, kao i edem, koji je oticanje stopala. Ako se ova tkiva upale, trudnica može da oseti bol u peti, kao i jak bol u stopalu dok hoda ili stoji. Oticanje stopala, i

 li edem, često se javlja u kasnijim fazama trudnoće. Uzrokuje ga spora cirkulacija i zadržavanje vode, a stopala mogu dobiti svetlo ljubičastu boju.

Da bi stopala održala dobro zdravlje i sprečila pronaciju, trudnice treba da izbegavaju hodanje bosonoge i da budu sigurni da nose cipele koje pružaju dobru podršku za luk. Svaka buduća majka koju bole stopala treba prvo da proveri da li su cipele koje nosi stare, dotrajale i ne pružaju odgovarajuću podršku neophodnu za raspodelu težine njenog tela tokom trudnoće.

Za lečenje edema stopala dobar početak je nošenje kvalitetne obuće koja pruža podršku i dobru cirkulaciju. Držite stopala podignuta kad god je to moguće koristeći stolicu dok sedite. Ostanite dobro hidrirani pijući puno vode kako biste sprečili zadržavanje vode u stopalima. Svaki otok koji se pojavi samo na jednoj nozi treba da pregleda lekar što je pre moguće.

Dobro zdravlje stopala tokom trudnoće može pomoći budućim majkama da izbegnu bol u stopalima koji dovodi do drugih zdravstvenih problema. Masiranje stopala i redovne lagane vežbe poput hodanja pomažu zdravlju stopala doprinoseći dobroj cirkulaciji.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Koliko tata je potrebno da sklope kolica za bebu  TikTok/Jordanflomofficial