Da li je opasan višak proteina u urinu u trudnoći? Doktor otkriva šta sve mogu da budu uzroci

Doktor otkriva koji su razlozi za povećan nivo proteina u mokraći u trudnoći i da li je to opasno.

Shutterstock

Trudnice tokom devet meseci trudnoće prođu kroz brojna testiranja, preglede, a jedna od stvari koja se redovno kontroliše je i urin. Ponekad se dešava da se pojavi višak proteina u urinu trudnice, a evo šta to znači i da li je opasno.

Kako objašnjava dr Dmitrij Spiridonov za deti.mail.ru, normalnom koncentracijom proteina u urinu se smatra količina od 0,3 grama po litru, a ukoliko je prisutna veća količina proteina, može biti potrebno dodatno ispitivanje, kako bi se utvrdio uzrok.

Uglavnom lekari nakon toga rade test koji im omogućava da identifikuju skrivene leukocite, eritrocite i cilindre u urinu, odnosno promene koje ukazuju na moguće oštećenje urinarnog trakta, kao i bubrega. Takođe, postoje i testovi kojima se procenjuje sposobnost bubrega da koncentrišu urin, objašnjava doktor.

Bilo kakva odstupanja uočena prilikom ovih ispitivanja signal su da je potrebno lečenje.

Uzrok viška proteina u urinu u trudnoći

Povećana koncentracija proteina u urinu trudnica i druge promene mogu da nastanu iz više razloga. Na primer, zbog zapaljenskog procesa u bubrezima ili urinarnom traktu, tokom preeklampsije (komplikacija u trudnoći povezana sa oštećenjem krvnih sudova, a manifestuje se povišenim krvnim pritiskom, edemom i pojavom proteina u urinu).

Postoji li zdravstveni rizik za majku i bebu

Najozbiljnija komplikacija trudnoće koja je povezana sa viškom proteina u urinu je preeklampsija, koja se obično javlja nakon 20. nedelje trudnoće. Karakterišu je glavobolje u potiljačnom delu glave i oticanje nogu, dok se protein u urinu javlja kasnije.

Ovo stanje se, prema nekim podacima, javlja kod dva do osam odsto trudnica, a može da bude opasno po bebu. Ako koncentracija proteina u urinu u kasnoj trudnoći nastavi da bude povišena i stanje buduće majke ne može da se stabilizuje, može doći do prevremenog porođaja.

Ponekad preeklampsija može da se pogorša nakon porođaja – ako nakon mesec dana od izlaska iz porodilišta imate glavobolje i fleke pred očima, odmah potražite pomoć!

Pored preeklampsije, i infekcije urinarnog trakta i/ili bubrega mogu da budu razlog za pojavu proteina u mokraći. Ukoliko ste pre trudnoće imali epizode cistitisa ili pijelonefritisa, onda postoji velika verovatnoća da se opet jave.

S obzirom na to da mnoge urinarne i infekcije bubrega mogu da budu asimptomatske, važno je da se redovno rade analize urina u trudnoći.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Trudnoća povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu: Evo šta savetuju lekari  Kurir televizija