KOLIKO KORAKA DNEVNO TREBA DA NAPRAVI TRUDNICA? Važno je da hodanje prija i nije preveliki napor

Izraelski lekari na Odeljenju za akušerstvo i ginekologiju Medicinskog centra Rambam uspeli su da izračunaju koliko konkretnih koraka trudnice treba da napravi da bi se dobro osećale i rodile bez ikakvih komplikacija.

Shutterstock

Studija na 401 ženi sa jednoplodnom trudnoćom pokazala je povezanost između prosečnog broja koraka dnevno i smanjenog rizika od raznih komplikacija tokom porođaja.

Naučnici su uspeli da izračunaju optimalan broj koraka za zdravlje buduće majke. Ispostavilo se da 2300 koraka dnevno tokom trudnoće vam omogućava da smanjite rizik od neplaniranog carskog reza, upotrebu epiduralne anestezije, a takođe da izbegnete druge moguće komplikacije za 3-4 puta.

Učesnice u studiji koji su svakodnevno napravile najmanje 2.800 koraka imali su manje šanse da dožive postporođajno krvarenje u poređenju sa ženama koje su u proseku napravile 2.160 koraka dnevno. A trudnice koje su svakodnevno napravile 2.829 koraka imale su manje šanse da razviju preeklampsiju i gestacijski dijabetes.

Koje su prednosti hodanja tokom trudnoće?

Šetnja tokom trudnoće povećava snabdevanje tela i embriona kiseonikom, poboljšava ishranu bebinog mozga, tkiva, organa i drugih sistema, a takođe ubrzava metabolizam, što sprečava gojenje.

Hodanje jača i mišiće leđa, stomaka i karlice, održava protok krvi u tkivima, poboljšava rad srca i krvnih sudova. Pored toga, šetnja na svežem vazduhu poboljšava vašu emocionalnu stranu i blagotvorna je za dobar san.

Važno je zapamtiti da dugo hodanje može umoriti ženu. Zbog toga, u ranoj i kasnoj fazi trudnoće, hodanje ne bi trebalo da izazove zamor i gubitak snage. Idealno vreme za razumno povećanje fizičke aktivnosti je drugi trimestar. U tom trenutku možete kombinovati umereno brzo hodanje sa plivanjem u bazenu, jogom i plesom.

Ko ne bi trebalo da vežba tokom trudnoće?

Fizička aktivnost, uključujući hodanje, je kontraindikovana u sledećim situacijama:

  • Rizika od krvarenja, kao opasnosti od pobačaja.
  • Placente previje.
  • Povećanog krvnog pritiska.
  • Višestruke trudnoće, koja je praćena rizikom od prevremenog porođaja.
  • Preeklampsije i drugih opasnih komplikacija.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Majka irskih trojki  TikTok/taelynmacdonald