ZAŠTO JE OTVARANJE GRLIĆA MATERICE OPASNO ZA TRUDNICE? Evo zašto od toga zavisi ceo tok trudnoće

Obično počevši od drugog tromesečja trudnoće, lekar pažljivo prati zatvaranje grlića materice pri svakoj poseti trudnice. Kada grlić nije pravilno zatvoren povećava se rizik od prevremenog porođaja.

Shutterstock

Evo svega što treba da znate o kratkom grliću materice u trudnoći ili otvorenom grliću materice.

Grlić materice je donji deo materice koji se otvara u va**nu. Tokom trudnoće, grlić materice je od vitalnog značaja za održavanje zdrave trudnoće i sprečavanje pobačaja i prevremenog porođaja. Otvoreni grlić materice, takođe poznat kao kratak grlić materice ili cervikalna dehiscencija, je često glavna briga za trudnice. 

Faktori rizika

Otvoreni grlić materice u trudnoći je uzrokovan sa nekoliko faktora kao što su:

  • Infekcija materice: Infekcije mogu oslabiti grlić materice, čineći ga podložnijim prevremenom otvaranju.
  • Prethodne operacije: Prethodne operacije grlića materice, kao što su procedure za uklanjanje polipa ili lezija grlića materice, mogu uticati na strukturu grlića materice.
  • Istorija pobačaja: Žene koje su imale ranije pobačaje mogu biti sklonije problemima sa grlićem materice u sledećoj trudnoći.
  • Abnormalni razvoj grlića materice: Neke žene imaju abnormalnu strukturu grlića materice koja povećava rizik od preranog otvaranja.
  • Va**nalne infekcije mogu povećati rizik od otvaranja grlića materice.
  • Hormonski poremećaji, kao što je nedovoljna sekrecija progesterona.

Kada i kako se otkrije

Otvoreni grlić materice se vidi tokom rutinskog ginekološkog pregleda ili tokom cervikalnog (transv**inalnog) ultrazvuka. Kratak ili otvoren grlić materice se vidi transv**inalnim ultrazvukom i meri se u centimetrima. Kratak grlić materice se smatra manjim od 2,5 centimetra i povezan je sa povećanim rizikom od prevremenog porođaja.

 Dijagnoza i lečenje

Dijagnoza otvorenog grlića materice se postavlja ginekološkim pregledom ili ultrazvukom. Ako se pronađe otvoren ili kratak grlić materice, lekar može da preporuči:

  • Odmor i smanjenu aktivnost: Ženama sa kratkim ili otvorenim grlićem materice se savetuje da smanje fizičku aktivnost i da se više odmaraju kako bi smanjile pritisak na grlić materice. Dobro je više vremena provoditi ležeći u krevetu i izbegavati podizanje teških predmeta, trčanje, neke fizičke vežbe koje vrše pritisak na stomak itd. Obratite pažnju na kašalj, ako se pojavi tokom prehlade ili alergije, mora se odmah lečiti.
  • Bez va**nalnog se**ualnog kontakta: često lekar preporučuje apstinenciju u vezi sa se**ualnim kontaktom sa partnerom;
  • Cervikalni pesar: Ponekad se cervikalni pesar koristi da podrži grlić materice i smanji rizik od otvaranja. Njegova ugradnja je minimalno invazivna i ne zahteva šivenje.
  • Progesteron: Dodatak progesterona se preporučuje za jačanje grlića materice i sprečavanje prevremenog otvaranja.
  • Serklaž grlića materice: U teškim slučajevima, lekar će da izvede cervikalni serklaž, hiruršku proceduru u kojoj se žica ubacuje oko grlića materice kako bi se zatvorila.

Koji su simptomi preranog otvaranja grlića materice u trudnoći?

Prevremeno otvaranje grlića materice, takođe poznato kao cervikalna insuficijencija, neće uvek pokazati očigledne simptome u ranim fazama. Međutim, kako otvaranje grlića materice napreduje, mogu se pojaviti određeni znaci i simptomi koji bi mogli da ukazuju na ovaj problem. Važno je da budete svesni ovih znakova i da prijavite svom lekaru radi pravilne procene.

Evo nekih simptoma preranog otvaranja grlića materice tokom trudnoće, koji nisu nužni, ali izazivaju sumnju:

  • Va**nalni iscedak: Bezbojni, vodenasti ili ružičasti v**inalni iscedak je nekad znak preranog otvaranja grlića materice.
  • Bol u karlici: Možete osetiti bol ili pritisak u predelu karlice, posebno u donjem delu stomaka.
  • Bol u leđima: Bol u leđima, posebno u donjem delu leđa.
  • Kontrakcije materice: Redovne kontrakcije materice, koje mogu biti bezbolne ili blago bolne, mogu biti znak da se grlić materice otvara.
  • Va**inalno krvarenje: V**inalno krvarenje, posebno praćeno bilo kojim od drugih navedenih simptoma, trebalo bi da bude alarmni signal za hitnu medicinsku pomoć. Smatrajte da je v**inalno krvarenje tokom trudnoće hitna medicinska situacija.
  • Va**inalna nelagodnost ili pritisak: Možete osetiti nelagodnosti ili pritisak u va**nalnom području.
  • Žuti ili zeleni va**nalni iscedak: Žuti ili zeleni va**nalni iscedak je nekad znak infekcije grlića materice, koja takođe utiče na otvaranje.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Majka irskih trojki  TikTok/taelynmacdonald

BONUS VIDEO